Review: Xils-lab Synthix

Synthix  is een recreatie van de Elka Synthex, een naar verluid krachtige analoge synthesizer uit het begin van de jaren ’80.  “De Elka Synthex beschikte zelfs over een sequencer!”, aldus Vintage Synth Explorer. Tegenwoordig beschikken vele plug-ins over een ingebouwde sequencer, maar in de hardwaretijd was dit een uitzondering.

Synthix

SynthixSynthix  is een recreatie van de Elka Synthex, een naar verluid krachtige analoge synthesizer uit het begin van de jaren ’80.  “De Elka Synthex beschikte zelfs over een sequencer!”, aldus Vintage Synth Explorer. Tegenwoordig beschikken vele plug-ins over een ingebouwde sequencer, maar in de hardwaretijd was dit een uitzondering.

De Synthex schijnt een erg goede synthesizer te zijn geweest voor pads, drones en leads. Artiesten als Stevie Wonder en Jean Michel Jarre zouden er op hebben gespeeld. We beschikken niet over de Elka Synthex, dus we kunnen niet beoordelen of Synthix een goede emulatie is van de Synthex.

Aan de klank van deze VST-plug-in hoor je direct dat het een virtueel analoog product is van Xils-lab, de PolyKB II komt daarbij op als directe concurrent. Met Synthix kun je fantastische, volle,warme, organisch klinkende dynamische geluiden maken. Dat komt ook doordat je tot maar liefst acht verschillende lagen kunt maken (zogenaamde multilayer), alsof je met acht synthesizers tegelijk werkt. Synthix beschikt daarbij over 16 stemmen die je per laag individueel kunt in- en uitschakelen.

Het basisgeluid van iedere laag wordt gemaakt met twee oscillatoren waarin je verschillende golfvormen kunt laden: saw (zaagtand), triangle (driehoek), pulse en square (rechthoek). Deze worden aangevuld met een noise oscillator. Het basisgeluid kun je verder aanpassen met een (zelf oscillerend) filter, ringmodulatie, pulse-width (cross) modulation, vier ADSR envelope generators met een handige delay-optie, twee standaard LFO’s, Chaox LFO en een Rhythm LFO, en zes aparte modulatiesloten waaraan je de verschillende parameters kunt toewijzen.

De Chaox en Rhythm LFO zijn speciaal. Met de Chaox LFO kun je enigszins controleerbare variabele modulaties maken. De Rhythm LFO kun je, zoals de naam al zegt, verrassende ritmische geluiden maken. Beide LFO’s kun je toewijzen aan vrijwel iedere parameter van Synthix, zoals de toonhoogte, frequentie, resonantie, envelope en nog veel meer.

Je kunt het keyboard opsplitsen voor live-gebruik, waarbij je verschillende geluiden (lagen) kunt toewijzen aan de twee delen. Zo kun je bijvoorbeeld voor de lage octaven een basgeluid toewijzen, en voor de hogere octaven akkoorden. Ieder keyboard heeft zijn eigen arpeggiator.

Het gecombineerde geluid van de maximaal acht lagen (schrik niet: je kunt natuurlijk ook gewoon één laag gebruiken) kun je verder bewerken met vijf effecten (unison, chorus, phaser, delay en equalizer), een polyfonischestepsequencer (128 steps), een arpeggiator, en glide/portamento. Daarnaast beschikt de Synthix over een speciale performance joystick waaraan je verschillende parameters kunt toewijzen en een speciale midi-gitaarmode, een eigenschap die je niet of nauwelijks ziet in andere synthesizers.

Synthix wordt geleverd met 250 uitstekende presets, die een goede indruk geven van de mogelijkheden van de plug-in. Naast de eenvoudige init-preset, waarop je zelf kunt voortborduren, bestaan de patches onder andere uit pads, leads, bassen, toetsen, strings en sequences.

Het enorm volle geluid komt wel met een prijs. Net als de PolyKB II synthesizer van Xils-lab vergt Synthix relatief veel van je cpu. Zo gebruiken sommige patches van de Synthix op onze vier jaar oude laptop en desktop meer dan 50 procent van de cpu. Daardoor zul je tijdens het mixen af en toe gebruik moeten maken van de freeze-functie van je sequencer, of de betreffende track moeten bouncen naar een audiotrack.

De gebruikersinterface steekt logisch in elkaar, maar sommige elementen van de gebruikersinterface zijn aan de kleine kant. Deze zijn zo subtiel uitgevoerd dat je ze alleen zult vinden tijdens het lezen van de gebruiksaanwijzing. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je eenvoudig selecties van lagen kunt maken door op het kleine zware balkje onder en boven de lagen te klikken.

De gebruiksaanwijzing geeft wel een indruk wat de verschillende secties doen, maar geeft voor de rest geen informatie hoe je een bepaald basisgeluid kunt maken, bijvoorbeeld een bas, een lead of een pad. Daarvoor zul je dus zelf de presets moeten ontleden als je geen of weinig ervaring hebt met het programmeren van synthesizers. Ook zijn er momenteel via de website van Xils-lab geen instructievideo’s beschikbaar voor Synthix. Dat is jammer omdat deze enorm verhelderend kunnen werken voor mensen met weinig tweak- en programmeerervaring.

De bovenstaande kritiekpunten nemen echter niet weg dat Synthix een zeer welkome aanvulling is op het drukke VST-synthesizerlandschap. Synthix is een geweldig klinkende virtueel analoge synthesizer met een eigen geluid waarmee je zo diep kunt gaan als je zelf wilt. Het is een echte aanrader voor de liefhebbers van dikke, volle geluiden – en wie is dat niet? – en voor geluidsontwerpers die veel mogelijkheden willen bij het maken van hun ultieme klanken.

De prijs van € 169 is concurrerend te noemen. Synthix is beschikbaar voor Windows en Mac. Je hebt een eLicenser of een iLok usb-dongel nodig om de plug-in te draaien. Tot 15 september aanstaande kun je 30 procent (€ 50) introductiekorting krijgen op Synthix. Meer informatie vind je op de website van Xils-lab.

Score: 9/10

Plaats een reactie