De beste budget studio hoofdtelefoons

Wat zijn de beste budget studio hoofdtelefoons? Welke modellen heb je nodig voor in de home studio? Lees snel verder!

Beste budget studio hoofdtelefoons

Voor het mixen en opnemen van muziek kan je prima een goedkope studio hoofdtelefoon gebruiken. In dit artikel bespreek ik de beste budget studio hoofdtelefoons die verkrijgbaar zijn. Zo weet je precies welk budgetmodel je kan overwegen voor je opnames en mixen in de home studio.

Inhoud

Wat is een studio hoofdtelefoon?

Een studio hoofdtelefoon geeft je muziek nauwkeurig en neutraal weer. Zo kan je betere beslissingen maken tijdens het mixen van muziek. De ruimte waarin je bent heeft geen invloed op het geluid. Luister daarom afwisselend op je studio monitoren en hoofdtelefoon bij het mixen van nieuwe nummers.

Naast de nauwkeurige weergave is het draagcomfort enorm belangrijk. Daarom adviseer ik je om alleen naar over-ear modellen te kijken. Die vallen comfortabel over je oren heen zodat je urenlang muziek kan maken.

Hoofdtelefoons worden geleverd met stoffen of nepleren oorkussens. Stoffen oorkussens zijn ideaal voor urenlange luistersessies omdat ze minder gaan zweten. Bovendien hoef je ze niet zo vaak te vervangen. Nepleren oorkussens laten vaak na enige tijd los.

Studio hoofdtelefoons zijn meestal voorzien van een open of gesloten ontwerp. Sommigen hebben een semi-open design. Laten we gaan kijken naar de verschillende designs en waarvoor je ze gebruikt.

Vlnr: gesloten, open en semi-open hoofdtelefoon.

Gesloten ontwerp

Een hoofdtelefoon met gesloten ontwerp sluit je oren volledig af van de omgeving. Zo hoor je zo min mogelijk geluid uit de ruimte waarin je verblijft en andersom. Een gesloten design is ideaal voor het maken van opnames omdat er weinig tot geen geluid lekt van de hoofdtelefoon in de microfoon. Zo neem je zo schoon mogelijk op met zo min mogelijk bijgeluiden.

Het nadeel van een gesloten ontwerp is dat er meer lage frequenties ontstaan door druk binnen de oorschelpen. Voor veel consumenten is dit een pluspunt, maar voor de kritische muziekproducent kan het extra laag juist vervelend zijn tijdens het mixen.

Open ontwerp

Voor het kritisch beluisteren van een mix is een open studio hoofdtelefoon het prettigst. De open hoofdtelefoon geeft het geluid nauwkeuriger weer dan een gesloten model. De drivers zie je vanaf de buitenkant duidelijk zitten omdat de oorschelpen aan de buitenkant zijn voorzien van kleine gaatjes. Zo worden je oren niet volledig afgesloten van de omgeving. Het nadeel is dat het geluid vaak duidelijk hoorbaar is voor je omgeving. En andersom hoor je ook eerder omgevingsgeluiden. Als je muziek opneemt met een gevoelige condensatormicrofoon dan bestaat de kans dat het geluid van de hoofdtelefoon in de opname terecht komt. In dat geval is de open hoofdtelefoon minder geschikt voor monitoring tijdens het inspelen van een track.

Semi-open ontwerp

Hoofdtelefoons met een semi-open ontwerp zitten precies tussen de open en gesloten modellen in. Semi-open hoofdtelefoons zijn echte allrounders. Ze geven je muziek nauwkeurig weer. Bovendien zijn ze vaak voldoende geïsoleerd voor het maken van opnames.

Voor studio hoofdtelefoons heb je meestal een mixer of audio-interface nodig vanwege de hogere ohmages (meer dan 32 Ohm). Smartphones, tablets, laptops en pc’s geven meestal onvoldoende signaal, dus houd daar rekening mee.

Een hoofdtelefoon moet je eerst een aantal uren inspelen voor een optimale weergave. Net als bij studio monitoren. Minimaal 10 uur inspelen is normaal.

Je zal jaren doen met je studio hoofdtelefoon, de mijne gebruik ik nu meer dan 12 jaar. Wil je meer weten over de technische aspecten? Lees dan de Koopgids studio hoofdtelefoons.

Laten we gaan kijken naar de beste budget studio hoofdtelefoons van dit moment. De onderstaande modellen zijn ingedeeld in gesloten, semi-open en open ontwerp.

De beste budget studio hoofdtelefoons

Gesloten ontwerp

Beyerdynamic DT 770 Pro 250 Ohm

Beyerdynamic DT 770 Pro - beste budget studio hoofdtelefoons

De Beyerdynamic DT 770 Pro wordt vaak gebruikt in professionele studio’s. Het is al jaren en van de beste budget studio hoofdtelefoons. De DT 770 Pro kenmerkt zich door het fijne draagcomfort en goede klank. Door het gesloten ontwerp hoor je meer bas dan bij de open modellen van Beyerdynamic. De open modellen bespreek ik verderop in dit artikel.

De geluidsweergave van de DT 770 Pro is neutraal met een aangename bas. Dankzij het frequentiebereik van 5 Hz – 30 kHz zijn alle instrumenten prima te onderscheiden. Een diepe lage bas, vocalen, gitaar en drums met helder klinkende bekkens zijn goed hoorbaar in de m

Weinig geluidslekkages

De gesloten oorschelpen sluiten je oren goed van de omgeving af. Ook lekt er weinig geluid naar je omgeving. Dat is ideaal voor monitoring bij akoestische opnames met een gevoelige microfoon.

Het draagcomfort is goed dankzij de stoffen oorkappen en de stevige hoofdband. Zo kan je hem moeiteloos voor langere tijd gebruiken in de studio. De oorkappen zijn vervangbaar zodat je de hoofdtelefoon lang kan gebruiken.

De spiraalkabel met 3,5 mm stereojack heeft een lengte van 3 meter. Een 6,3 mm adapter en een draagtas worden meegeleverd.

Beyerdynamic DT 770 Pro

Beyerdynamic DT 770 Pro 250 Ohm

Neutrale geluidsweergave
Aangename bas
Draagcomfort
Vervangbare oorkussens

De vaste kabel kan niet worden vervangen

Website: europe.beyerdynamic.com

KRK KNS 8400

De KRK KNS 8400 is een goede kandidaat als je een setje studio monitoren van KRK gebruikt. De KNS 8400 is een gesloten model met een neutrale geluidsweergave. De bas wordt niet overdreven. Zo is het een goede hoofdtelefoon voor het mixen van je nieuwste nummers. Dankzij de impedantie van 30-39 Ohm kan je hem ook gebruiken voor het luisteren op een computer, tablet of smartphone.

KRK heeft de KNS 8400 speciaal ontwikkeld om dezelfde luisterervaring te creëren als de eigen studio monitoren. Daar is de studio monitor-specialist goed in geslaagd. Je hoort alle details tijdens het afspelen en mixen van je tracks.

De 40 mm drivers geven de bovenste middenfrequenties (1,5 tot 4 kHz) duidelijk weer, net als bij studio monitoren. Het voordeel hiervan is dat je het midden voller kan laten klinken, zonder dat je mix te helder of schel wordt. Het totale frequentiebereik is 5Hz tot 23 kHz.

Geen last van omgevingsgeluiden

De KNS 8400 heeft een gesloten design zodat je zo min mogelijk omgevingsgeluiden hoort. De verstelbare hoofdband en oorkussens van kunstleer zorgen voor een comfortabele pasvorm. Het lichte gewicht van 230 gram zorgt ervoor dat je urenlang kan mixen zonder vermoeid te raken.

Het nadeel van het kunstleer is wel dat je oren eerder zweterig aanvoelen en dat de oorkussens eerder losraken. Eventueel kan je de oorkussens na bepaalde tijd vervangen als het nodig is. Zo zal je lang plezier hebben van deze hoofdtelefoon.

De oorschelpen zijn draaibaar voor het plat opbergen in de beschermhoes. De meegeleverde 2,5 meter kabel heeft een volumeregelaar en 3,5 millimeter mini-jack. Met behulp van de eveneens meegeleverde 6,3 millimeter adapter sluit je hem aan op de audio-interface of hifi-set.

KRK KNS 8400 budget studio hoofdtelefoon

KRK KNS 8400

Gedetailleerd hoog midden
Draaibare oorschelpen
Vervangbare oorkussens
Ook geschikt voor computer, tablet en smartphone

Oorkussens van kunstleer

Website: www.krkmusic.com

Sennheiser HD 280 Pro

Sennheiser HD 280 Pro - beste studio hoofdtelefoons

De Sennheiser HD 280 Pro is sinds jaar en dag een werkpaard in de studio. Muzikanten gebruiken de HD 280 Pro vaak als monitoring-hoofdtelefoon tijdens opnamesessies. Hij kenmerkt zich door zijn neutrale sound en duurzaamheid. Ook voor brildragers is de hoofdtelefoon geschikt dankzij het comfortabele design.

De HD 280 Pro geeft je muziek neutraal weer zonder overdreven bas. Dankzij het frequentiebereik van 8Hz tot 25 kHz krijg je een goed beeld tijdens het mixen. Het midden wordt gelijkmatig en helder weergegeven.

Naast monitoring is de hoofdtelefoon goed bruikbaar voor het mixen van tracks. Als je muziek goed klinkt op de HD 280 Pro, dan klinkt het ook goed op vrijwel alle andere speakers.

Degelijk ontwerp

Het degelijke ontwerp is voorzien van gesloten oorschelpen met kunstleren oorkussens. Je oren worden goed afgesloten van de omgeving. Er lekt nauwelijks geluid naar buiten, wat ideaal is voor opnamesessies met gevoelige microfoons. Het nadeel van het gesloten design is dat je oren warm kunnen worden tijdens langdurige opname- of mixsessies.

De spiraalvormige kabel van 3 meter is aan de linker oorschelp bevestigd. In de krul is de kabellengte 1,3 meter zodat hij weinig ruimte inneemt. Aan de kabel zit een 3,5 millimeter audiojack, een 6,3 millimeter adapter wordt meegeleverd. Zo sluit je de hoofdtelefoon eenvoudig aan op je audio-interface of mixer. De spiraalkabel is niet vervangbaar.

Sennheiser HD 280 Pro

Perfect voor monitoring
Duurzaam
Neutrale weergave zonder overdreven bas
Compact inklapbaar design

Kunstleren oorkussens gaan eerder zweten

Website: sennheiser.com

Semi-open ontwerp

AKG K240 MKII

AKG K240MKII - beste budget studio hoofdtelefoons

De AKG K240 MKII is een bekende in de studiowereld dankzij het gebalanceerde geluid. De opvolger van de klassieke hoofdtelefoon uit de jaren 70 is een echte allrounder. Hij geeft je muziek nauwkeurig weer, zit comfortabel en is zeer compleet. Je kan hem gebruiken voor mixen en opnemen voor de microfoon. Dit model lekt wel wat meer geluid dan de gesloten designs.

De AKG K240 MKII biedt veel waar voor zijn geld. Daarom mag hij zeker niet ontbreken in dit overzicht van beste budget studio hoofdtelefoons. De semi-open hoofdtelefoon zit comfortabel op je hoofd dankzij de zelf stellende hoofdband en de over-ear oorschelpen.

Kunstleren én velous oorkussens meegeleverd

Kunstleren oorkussens behoren tot de standaarduitrusting. Maar je kan ook kiezen voor de meegeleverde velours oorkussens. Netjes! De velours oorkussens zorgen voor extra draagcomfort omdat ze minder snel gaan zweten. Dus ideaal voor langere studiosessies.

De 30 millimeter drivers in de oorschelpen geven je muziek nauwkeurig en accuraat weer tijdens het mixen. Het frequentiebereik is 15 Hz tot 25.000 Hz zodat je alle instrumenten goed kan onderscheiden. Het geluid is gebalanceerd met een ronde bas, een goed gedefinieerd midden en een plezierig klinkend hoog.

Ook de aansluitingsmogelijkheden zijn zeer uitgebreid. De K240 MKII wordt geleverd met 1 rechte kabel van 3 meter en 1 spiraalkabel van 5 meter. Beide kabels zijn uitgerust met een 3,5 mm audiojack. Je sluit de hoofdtelefoon aan op je audio-interface met behulp van de meegeleverde 6,3 millimeter adapter.

AKG K240 MKII

Nauwkeurige, accurate geluidsweergave
Kunstleren en velouren oorkussens meegeleverd
Uitgebreide aansluitingsmogelijkheden

Meer geluidslekkage dan gesloten modellen bij opnames

Website: akg.com

Presonus HD7

Presonus HD7 - beste budget studio hoofdtelefoons

De Presonus HD7 bewijst dat je niet veel geld uit hoeft te geven voor een goede studio hoofdtelefoon. Je kan hem gebruiken voor het opnemen van muziek. Het semi-open model laat je urenlang doorwerken aan nieuwe nummers. De HD7 is een perfecte budgetoptie voor de hele band in de opnamestudio.

De Presonus HD7 is een lichtgewicht hoofdtelefoon met een comfortabele pasvorm. De hoofdband is eenvoudig instelbaar zodat de HD7 op ieder hoofd past. De oorschelpen vallen helemaal over je oren heen. De oorkussens zijn gemaakt van zacht aanvoelend kunstleer. Zo kan je urenlang comfortabel muziek opnemen zonder vermoeid te raken.

Muziek opnemen met de hele band

De 50 millimeter drivers in de oorschelpen leveren een frequentiebereik van 10 Hz tot 30 kHz. Zowel het laag, midden en hoog van je muziek wordt duidelijk en helder weergegeven. Prima voor het maken van opnamen met je hele band. Voor nauwkeurig en kritisch luisteren tijdens het afmixen kan je echter beter een andere hoofdtelefoon nemen.

De kabel van 2,5 meter is uitgerust met een 3,5 millimeter audiojack. Dankzij de impedantie van 32 Ohm kan je hem op iedere audiobron aansluiten. Hij is geschikt voor de audio-interface, hi-fi set, laptop, tablet en smartphone. Een 6,3 millimeter adapter wordt keurig meegeleverd zodat je hem overal op kunt aansluiten.

Als je op zoek bent naar een aantal hoofdtelefoons voor je band dan is de HD7 een perfecte budgetvriendelijke oplossing.

Presonus HD7 studio hoofdtelefoon

Presonus HD7

Comfortabele pasvorm
Lage prijs
Geschikt voor opnemen
Geeft iedere audiobron goed weer

Minder nauwkeurige weergave dan andere modellen

Website: www.presonus.com

Beyerdynamic DT 880 Pro

De Beyerdynamic DT 880 Pro is een semi-open studio hoofdtelefoon met een goed gebalanceerde geluidsweergave. Beyerdynamic staat bekend om zijn uitstekende studio hoofdtelefoons, en de DT 880 Pro is hierop geen uitzondering.

De DT 880 Pro is duurzaam en comfortabel dankzij de over-ear oorschelpen en verstelbare hoofdband. Dankzij de stoffen oorkussens gaan je oren niet zweten na langdurig gebruik. Je kan urenlang muziek maken in de studio zonder vermoeid te raken. De oorkussens zijn vervangbaar zodat je lang plezier zal hebben van deze studio hoofdtelefoon.

Ideaal voor kritisch luisteren

De geluidsweergave is zeer neutraal, ideaal voor het kritisch luisteren tijdens het mixen. De DT 880 Pro heeft een goed gedefinieerde basweergave, een gedetailleerd midden en helder hoog. Het frequentiebereik ligt tussen de 5 Hz en 35 kHz. Ruim voldoende om alle details goed te kunnen horen tijdens het instellen van je equalizers en effecten.

Aan de linker oorschelp is de spiraalkabel van 3 meter bevestigd. De kabel is voorzien van een 3,5 millimeter audiojack. Een 6,3 millimeter adapter wordt meegeleverd voor aansluiting op je audio-interface of mixer.

Door de impedantie van 250 Ohm is de DT 880 Pro perfect voor in de studio of op een hifi-installatie. Voor gebruik met een computer, tablet of smartphone heb je een hoofdtelefoonversterker nodig.

Beyerdynamic DT 880 Pro

Beyerdynamic DT 880 Pro

Duurzaam en comfortabel
Stoffen oorkussens voor urenlang mixen
Gedetailleerde geluidsweergave

Niet geschikt voor computer, tablet of smartphone

Website: europe.beyerdynamic.com

Open ontwerp

Beyerdynamic DT 990 Pro

Beyerdynamic DT 990 PRO - al jaren een van de beste budget studio hoofdtelefoons

De Beyerdynamic DT 990 Pro is al jaren een van de beste budget studio hoofdtelefoons voor opnemen en mixen. De DT 990 Pro is een comfortabele open hoofdtelefoon met een neutraal geluid en een uitstekende prijs/kwaliteit.

Voor een goede geluidsweergave hoef je niet te veel geld uit te geven. Beyerdynamic bewijst dit al jaren lang met de DT 990 Pro. De studio hoofdtelefoon heeft een open design zodat je lang kan mixen en opnemen zonder vermoeide oren te krijgen. De stoffen oorkussens vallen mooi over je oren en voorkomen dat je oren snel gaan zweten.

Het nadeel van het open design is dat je oren niet helemaal van de omgeving worden afgesloten. Zo is deze hoofdtelefoon minder geschikt in drukke omgevingen als de woonkamer. Een ander nadeel is dat de oorschelpen geluid kunnen ‘lekken’ als je dichtbij een gevoelige microfoon staat. De kans bestaat dat het geluid van de hoofdtelefoon in de opname terecht komt. In dat geval kan je beter een gesloten model gebruiken. Voor zangers is een open hoofdtelefoon overigens het prettigst, dus het is het proberen zeker waard.

Indrukwekkend geluid

Gegeven het prijskaartje levert de DT 990 Pro een indrukwekkend geluid dat bruikbaar is voor ieder genre. Het frequentiebereik ligt tussen de 5 Hz en 35 kHz. De bastonen zijn goed hoorbaar, zonder dat ze worden overdreven. Ook de midden en hoge tonen worden perfect weergegeven met heldere en duidelijke zang en instrumenten. Zo kan je goede beslissingen maken bij het mixen van je muziek.

Aan de linker oorschelp is de spiraalkabel bevestigd. In de krul is hij 1 meter lang, perfect voor als je aan je bureau zit vlakbij de audio interface. Als je de kabel uitrekt dan komt hij uit op een lengte van 3 meter. De kabel heeft een 3,5 millimeter minijack-aansluiting. Een 6,35 millimeter adapter wordt meegeleverd voor de aansluiting op je audio-interface.

Van de Beyerdynamic DT 990 Pro zijn verschillende versies verkrijgbaar van 32 Ohm, 250 Ohm en 600 Ohm. De 250 Ohm en 600 Ohm versies geven midden en hogere tonen beter weer als je ze gebruikt met een audio-interface of hoofdtelefoonversterker. De 32 Ohm versie heeft een iets minder gedetailleerde weergave, maar je kan hem wel aansluiten op de computer, tablet of smartphone.

Voor alleen studiogebruik raad ik je aan om voor de 250 Ohm-versie te gaan vanwege de meer heldere en gedetailleerde sound.

Beyer Dynamic DT 990 PRO

Beyerdynamic DT 990 PRO

Indrukwekkend geluid
Geschikt voor ieder genre
Comfortabel en duurzaam design
Vervangbare stoffen oorkussens

Lekt eerder geluid bij opnames door open ontwerp

Website: europe.beyerdynamic.com

AKG K-702

De AKG K-702 heeft een goed draagcomfort en een neutraal geluid dat perfect is voor studiogebruik. Dankzij het open design kan je urenlang muziek mixen en opnemen. Net als het model van Beyerdynamic levert de K-702 een uitstekende prijs/kwaliteit.

De K-702 ziet er misschien groot uit, maar hij weegt slechts 235 gram. Toch zal je hem niet gauw meenemen naar buiten. Voor de home studio is de K-702 echter perfect. De oorschelpen vallen over je oren heen, wat het draagcomfort verder verbetert. Dankzij het open design en de stoffen oorkussens kan je urenlang luisteren naar je muziek zonder vermoeid te raken. Door het open design lekt er geluid naar de omgeving en andersom, waardoor de hoofdtelefoon minder geschikt is voor druk bevolkte ruimtes.

Gedetailleerde weergave

De drivers hebben een frequentiebereik van 10 tot 39 kHz voor een gedetailleerde muziekweergave. De midden tonen worden neutraal weergegeven. Hoge tonen klinken zeer helder, zonder dat het geluid schel wordt. De basweergave is gedetailleerd en strak zonder dat het overheersend wordt. Het geheel levert een mooi ruimtelijk geluid op.

De K-702 wordt geleverd met een 3 meter lange kabel aan de linker oorschelp. De kabel is afneembaar zodat je hem gemakkelijk kan vervangen. Zo wordt de levensduur nog eens extra verlengd. Aan de kabel zit een 3,5 millimeter minijack-aansluiting. Een 6,35 millimeter adapter wordt meegeleverd voor de aansluiting op de audio-interface of hifi-set.

AKG K702

AKG K702

Gedetailleerde, ruimtelijke geluidsweergave
Afneembare kabel
Stoffen oorkussens voor hoog draagcomfort
Uitstekende prijs/kwaliteit

Formaat is vrij groot

Website: nl.akg.com

Conclusie

Het is handig om zowel open als gesloten modellen bij de hand te hebben bij het opnemen en mixen van muziek. Bij voorkeur werk ik in de studio het liefst met een open model vanwege het comfort en meer neutrale geluidsweergave. Daarnaast heb ik altijd een gesloten model liggen voor opnames met gevoelige microfoons. Voor goede studio hoofdtelefoons hoef je niet veel geld uit te geven.

Plaats een reactie