De 4 beste budget studio monitoren van 2021

Voor weinig geld koop je goed klinkende studio monitoren voor je kleine home studio. In dit artikel bespreek ik de beste budget studio monitoren die momenteel verkrijgbaar zijn. Het zijn allemaal modellen met een 5 inch woofer. Heb je een grotere home studio? Kies dan voor het 8 inch-model uit dezelfde serie van de fabrikant.

Yamaha HS-serie-beste budget studio monitoren

Voor weinig geld koop je goed klinkende studio monitoren voor je kleine home studio. In dit artikel bespreek ik de beste budget studio monitoren die momenteel verkrijgbaar zijn. Het zijn allemaal modellen met een 5 inch woofer. Heb je een grotere home studio? Kies dan voor het 8 inch-model uit dezelfde serie van de fabrikant.

Inhoud

In de kleine home studio kan je het beste een set kleinere studio monitoren plaatsen van 5 tot 6 inch. Dit formaat is niet alleen een stuk voordeliger, maar levert ook veel minder problemen op in de lage frequenties. Meer weten? Lees eerst het artikel Welke studio monitor kopen?.

In dit overzicht van de beste studio monitoren van 2021 ben ik uitgegaan van een home studio die kleiner is dan 4 x 4 x 2,5 meter (l x b x h). Is je home studio groter? Dan adviseer ik je om te gaan voor hetzelfde model, maar dan met een 8 inch woofer. Zo hoef je geen extra subwoofer te kopen voor muziek met veel bas.

KRK Rokit RP5 G4

KRK Rokit RP5 G4 - de beste budget studio monitoren

De KRK Rokit RP5 G4 zijn fijne studio monitoren met een gedetailleerde geluidsweergave. Deze staan al jaren in de lijsten van de beste budget studio monitoren. Het design met de kenmerkende gele conussen is zeer fraai.

Gedetailleerde geluidsweergave

De Rokit RP5 G4 is uitgerust met een 1 inch tweeter en een 5 inch kevlar woofer. Het stijve kevlar-ontwerp vertaalt zich in een strakke en gedetailleerde geluidsweergave. De frequentierespons van 43Hz-40KHz is uitstekend voor de weergave van strakke lage, midden en hoge tonen.

Het vermogen van 55 Watt is voldoende voor een kleine home studio. In grotere home studio’s kan je beter gaan voor de grotere varianten van de Rokit G4. Die leveren het benodigde vermogen om de ruimte met geluid te vullen.

Basreflex met opening aan voorkant

Je kan urenlang mixen met de Rokit RP5 G4 zonder dat je oren vermoeid raken. De baspoort benadrukt de lage frequenties nog eens extra. Omdat hij aan voorkant zit kan je de monitoren dichter naar de muur zetten. Dat is ideaal voor kleinere home studio’s.

Digitale EQ met lcd-scherm

Uniek in deze prijsklasse is de digitale equalizer met lcd-scherm aan de achterkant. De grafische equalizer beschikt over 25 instellingen. Zo kan je de monitor nauwkeuriger afstellen op je home studio ruimte. Je kan de equalizer instellen met de volumeknop aan de achterkant van de monitoren. Maar er is ook de gratis KRK Audio Tools app voor smartphone.

Conclusie

Als je net begint met muziekproductie dan is deze studio monitor zeker het overwegen waard. De KRK Rokit RP5 G4 biedt een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.

KRK Rokit RP5 front

KRK Rokit RP5 G4

Gedetailleerde geluidsweergave
Baspoort aan voorkant
Digitale EQ met lcd-scherm
25 instellingen voor nauwkeurige afstelling
Geen

Website: www.krkmusic.com

JBL 305P MKII

De JBL 305P MKII is een budgetvriendelijke studio monitor met een gedetailleerde strakke geluidsweergave. De 305P MKII is goed gebouwd en heeft een groot frequentiebereik. Dit is een goede actieve 2-weg monitor voor muziek met veel bas.

Opvallende tweeterbehuizing

De JBL 305P MKII is het kleinste model uit de JBL 3-serie. Hij heeft een opvallende tweeterbehuizing. Dankzij de 5 inch woofer is de 305P MKII geschikt voor de kleinere home studio. Rond de tweeter en woofer zit een fraai glanzend paneel van kunststof.

Baspoort aan de achterkant

Het frequentiebereik van 43 Hz –24 kHz biedt voldoende voor de weergave van je muziekprojecten. Aan de achterzijde van de monitor is de opening van de baspoort geplaatst voor een verbeterde laagweergave. Dit betekent wel dat je de studio monitoren niet strak tegen de muur moet plaatsen.

Het vermogen van 82 Watt levert voldoende om een kleine home studio met geluid te vullen. De basweergave kan je afstellen op de akoestiek van je kamer met behulp van de Boundary EQ-schakelaar. Zo kan je een 50 Hz low frequency shelf instellen van –1,5 dB en –3 dB. Daarnaast kan je ook de hoge frequenties afstellen met de HF Trim-schakelaar.

Uitstekende stereoweergave

Speciaal aan de JBL 305P MKII is de uitstekende stereoweergave. De studio monitoren zijn uitgerust met de Image Control Waveguide-techniek. Die zorgt voor een bredere afstraling in het horizontale en verticale vlak. Zo komt de stereoweergave zeer ruimtelijk over. De monitors reageren ook goed op stevige dynamische pieken in de muziek.

Conclusie

De JBL 305P MKII studio monitoren hebben een uitstekende stereoweergave op medium tot hoge volumes. Dankzij de goede basweergave, afstellingsmogelijkheden en de stevige behuizing van 4,5 kilogram is dit zeker een monitor om in de gaten te houden. Het is een goede nearfield monitor voor de beginnende muziekproducer.

JBL 305P MkII studio monitor

JBL 305P MKII

Ruimtelijk stereobeeld
Goede basweergave
82 Watt vermogen
Opvallend design
Kan niet dichtbij muur

Website: jblpro.com

Yamaha HS5

De Yamaha HS5 herken je direct aan de opvallende witte woofers. Op deze kleine studio monitoren kan je heel goed klinkende muziek maken. Dankzij de 5 inch woofer is de HS5 geschikt voor de kleine home studio. Door de behuizing van 5,5 kilo is het zeker geen lichtgewicht, en dat geldt ook zeker voor het geluid.

Afgeleid van de klassieke NS10

De HS5 is afgeleid van de klassieke NS10 uit de jaren ‘70 die je veel in de professionele studio ziet. Ze klinken niet fantastisch, zelfs een beetje schel. Maar als je muziek goed klinkt op deze speakers, dan klinkt het overal goed. Dit is heel tof en komt mede door het vlakke frequentiebereik van 54 Hz tot 30 kHz.

Fijne basrespons

De studio monitoren hebben een fijne basrespons, verbeterd door de baspoort aan de achterkant. Door de baspoort moet je de speakers van de muur afzetten voor de beste weergave. Dit kost dus iets van je home studio-ruimte.

Uitstekend dynamisch bereik

Ondanks het compacte formaat is de HS5 bijzonder krachtig dankzij het totale vermogen van 70 Watt. De monitor geeft je muziek dynamisch weer, ook bij een lager volumeniveau. Je kan urenlang muziek maken en mixen zonder dat je oren vermoeid raken.

Gebalanceerde TRS- en XLR-ingangen

De HS5 werkt het beste met een audio-interface die is voorzien van gebalanceerde uitgangen. Je sluit de studio monitoren aan via de TRS- en XLR-ingangen aan de achterkant.

Aan de achterzijde van de monitor vind je verder de volumeknop en de Room Control-schakelaar die frequenties onder de 500 Hz met 2 of 4 dB kan verlagen. Vind je de monitoren toch te schel klinken? Dan pas je dit aan met behulp van de High Trim-schakelaar (+ 2dB of –2 dB vanaf 2 kHz).

Conclusie

De Yamaha HS5 is een de beste studio monitoren in deze prijsklasse. Ze geven je muziek helder weer met veel detail en dynamiek. Je krijgt echt waar voor je geld met deze uitstekende monitoren.

Yamaha HS5 - een van de beste studio monitoren voor kleine ruimtes

Yamaha HS5

Gedetailleerde, heldere geluidsweergave
Fijne basrespons
70 Watt vermogen
Uitstekend dynamisch bereik
Kunnen schel klinken

Website: nl.yamaha.com

Adam T5V

De fraaie Adam T5V is een populaire actieve studio monitor met een 5 inch woofer en de speciale U-ART ribbon tweeter. Deze studio monitor is ideaal voor de beginnende producer met een kleine home studio.

Rustiger klankbeeld

De T5V heeft een uitstekend frequentiebereik van 45 Hz tot 25 kHz. De 5 inch woofer heeft een strakke weergave van lage en midden klanken. De speciale 1,9 inch U-ART ribbon-tweeter geeft de hoge tonen wat donkerder (warmer) weer dan andere monitoren. Het zijn ernorm fijne monitoren om urenlang mee te werken. Dankzij het rustiger klankbeeld raken je oren niet snel vermoeid tijdens lange luistersessies.

Baspoort aan achterkant

De basweergave wordt verbeterd door de baspoort aan de achterkant. Doordat de baspoort achter is geplaatst kan je de T5V niet tegen de muur plaatsen. De ideale positie is ongeveer 40 centimeter van de muur, iets om rekening mee te houden in kleine ruimtes. Staan ze dichter bij de muur? Dan kan je de bas verzwakken met behulp van de LF-schakelaar van (-2 dB).

Gebalanceerde XLR-ingang

Aan de achterkant bevindt zich verder ook een HF-schakelaar om de hoge frequenties af te stellen, de gebalanceerde XLR-ingang en de ongebalanceerde RCA-ingang. Bij voorkeur sluit je de T5V aan via XLR op de gebalanceerde uitgang van je audio-interface.

Klein maar krachtig

De T5V is klein maar krachtig dankzij het vermogen van 75 Watt. Dit levert een geluid met een hoog dynamisch bereik, ook als je het volume wat lager zet. Je kan de studio monitoren behoorlijk hard zetten zonder dat het geluid merkbaar vervormt. Ook de stereoweergave van de monitoren is zeer stabiel.

Conclusie

Mede dankzij Adam is de lat bijzonder hoog gelegd op het gebied van budget-studio monitoren. De fabrikant heeft duidelijk zijn jarenlange ervaring gebruikt bij de productie van de T5V. De studio monitor klinkt als een veel duurder model. Daarom is het een uitstekende studio monitor voor beginners.

Adam Audio T5V

Rustig klankbeeld
Stabiele stereoweergave
75 Watt vermogen
Hoog dynamisch bereik
Minimaal 40 cm van de muur

Website: www.adam-audio.com

Dit zijn de beste budget studio monitoren voor de kleine home studio. Let op: de prijzen zijn (vrijwel) altijd per stuk. Dus als je een setje wilt kopen dan moet je het dubbele rekenen. Voor een bedrag van tussen de 300 en 400 euro koop je goede studio monitoren die jarenlang meegaan.

Grotere home studio? Ga voor 8 inch!

Ben je de trotse eigenaar van een home studio die groter is dan 4 x 4 x 2,5 meter (l x b x h)? Dan kan je gaan voor hetzelfde model als hierboven genoemd, maar dan met een 8 inch woofer. Een extra subwoofer heb je dan niet nodig. Deze modellen herken je snel door het nummer 8 in de naam:

Plaats een reactie