Koopgids: de beste budget microfoons

Wat zijn de beste budget microfoons voor in de home studio? Je kan prima opnames maken met een goedkope studiomicrofoon. Lees snel verder.

Koopgids - de beste budget microfoons

Voor het opnemen van zang en instrumenten heb je zeker niet de duurste microfoon nodig. In dit artikel bespreek ik de beste budget microfoons die op dit moment verkrijgbaar zijn. Maar eerst kijken we naar welke modellen je het beste kan gebruiken in verschillende situaties.

Inhoud

Het is altijd tof om audio-opnames te maken in je home studio. Zo creëer je een unieke sound waarmee je je kan onderscheiden van andere artiesten. Voor het opnemen van muziek kan je dynamische of condensatormicrofoons gebruiken. Deze modellen zijn ontwikkeld voor verschillende geluidsbronnen.

Dynamische microfoon

Drie klassieke dynamische microfoons van Shure
Drie klassieke dynamische microfoons van Shure. Vlnr: SM58 (zang op podium), SM7 (zang in studio, podcasts) en SM57 (instrumenten).

Op het podium en bij hard klinkende geluidsbronnen kan je het beste een dynamische microfoon gebruiken. Bijvoorbeeld bij de opname van drums of een gitaarversterker. De dynamische microfoon is zeer gebruiksvriendelijk. Doorgaans zijn ze zeer robuust. Bovendien heb je geen fantoomvoeding nodig. Na aansluiting op je audio-interface kan je direct beginnen met opnemen.

Voorbeelden van dynamische microfoons zijn de Shure SM57 en de Shure SM58. Je hebt ze vast wel tijdens optredens van je favoriete bands gezien.

Condensatormicrofoon

Een condensatormicrofoon met reflectiefilter voor home studios met problematische akoestiek.

Condensatormicrofoons zijn gevoeliger dan dynamische microfoons. Het frequentiebereik is veel breder. Zo kan je meer details opnemen dan met een dynamische microfoon.

De condensatormicrofoon met een groot membraan is zeer geschikt voor zang en akoestische gitaar. Daarnaast zijn er condensatormicrofoons met een klein membraan verkrijgbaar voor bijvoorbeeld drums of viool. Voor opnames moet je de 48V fantoomvoeding op je audio-interface inschakelen, anders werkt hij niet.

Shockmount en popfilter

Condensatormicrofoons zijn zeer gevoelig voor trillingen. Daarom plaats je ze in een shockmount op een standaard. Door een popfilter voor de microfoon te plaatsen voorkom je vervelende knal-geluiden tijdens het zingen. Het popfilter beschermt het gevoelige membraan van de microfoon tegen luchtverplaatsingen.

Zeer kwetsbaar

Je moet voorzichtig met een condensatormicrofoon omgaan omdat hij zeer kwetsbaar is. Als je hem laat vallen dan kan hij gemakkelijk onherstelbaar beschadigen.

Tip: houd de condensatormicrofoon in de shockmount op de microfoonstandaard. Zo kan je hem direct inzetten als je inspiratie hebt. Na gebruik dek je hem af met een schone plastic zak. Zo komt er geen stof of vocht in de microfoon.

USB-microfoon

Sommige microfoons zijn voorzien van een ingebouwde voorversterker en een usb-aansluiting voor de computer. In dat geval heb je voor opnames geen audio-interface nodig.

De beste budget microfoons

Wat zijn de beste budget microfoons van dit moment? We kijken eerst naar de dynamische microfoons. Daarna komen de condensatormicrofoons aan bod.

Dynamische microfoons

Op het gebied van dynamische microfoons heeft Shure de industriestandaard gezet. Bij live-optredens worden heel vaak dynamische microfoons van dit merk gebruikt. De SM57 en SM58 van Shure zijn zeer duurzaam zodat je er jarenlang plezier van hebt. Het is dus een eenmalige investering.

Shure SM57

Shure SM57 dynamische microfoon
De klassieke Shure SM57 ligt in vrijwel iedere professionele studio.

Iedere professionele studio heeft wel een aantal Shure SM57 microfoons liggen. Hij is zeer geschikt om versterkte instrumenten op te nemen, zoals een elektrische gitaar of bas. Maar je kan er ook prima drums en percussie mee opnemen. Het frequentiebereik ligt tussen de 15 Hz en 15,9 kHz.

Het achtergrondgeluid wordt gereduceerd dankzij de cardioïde richtingskarakteristiek. Zo pikt de microfoon alleen het geluid aan de voorkant op. Je hebt geen last van ongewenste achtergrondgeluiden en reflecties.

De SM57 heb ik nu zo’n 20 jaar in mijn home studio liggen. Vaak ligt hij gewoon op mijn bureau. Zo kan ik hem direct pakken als ik iets wil opnemen. Hij werkt na al die jaren nog steeds perfect. Hij gaat levenslang mee en kost iets meer dan 100 euro.

Shure SM58

Shure 58 dynamische microfoon
Een andere klassieker van Shure: de SM58 dynamische microfoon

De Shure SM58 is speciaal geschikt voor zang dankzij het filter tegen adem- en windgeluiden. Het is een van de meest gebruikte microfoons op het podium en studio. Het gerucht gaat dat Bono van U2 de SM58 zelfs gebruikt voor zangopnames.

De SM58 werkt altijd dankzij het robuuste design. De anti-shockfunctie zorgt voor extra bescherming van het binnenwerk van de microfoon.

Voor iets meer dan 100 euro haal je deze klassieker in je home studio. Je zal er jarenlang plezier van hebben.

Heb je weinig budget? Dan zijn er prima microfoons verkrijgbaar van andere fabrikanten.

Behringer SL 75C

Behringer SL 75C - de beste budget microfoons

De Behringer SL 75C is een schaamteloze kopie van de Shure SM57. Hij is geschikt voor het opnemen van gitaarversterkers, snaredrums en blaasinstrumenten. Dankzij de cardioïde richtingskarakteristiek wordt het geluid van voren opgenomen. Zo krijg je relatief weinig achtergrondgeluiden en reflecties in je opnames.

Je haalt hem in je home studio voor de ongelooflijke prijs van rond de 20 euro. Dus het perfecte budgetalternatief voor de SM57.

Behringer BA 85A

Behringer BA 85A - de beste budget microfoons
Een andere schaamteloze kopie van Behringer: de BA85A.

De BA 85A is een andere kopie van Behringer. Het uiterlijk van de microfoon doet sterk denken aan de Shure Beta 58a ;). Hij is dan ook zeer geschikt voor de opname van zang en stemmen.

De BA 85A is voorzien van een supercardioïde richtingskarakteristiek die nog gerichter is. Zo moet je recht in de microfoon zingen of spreken om een goede opname te maken. Geluiden van de zijkant zijn minder goed hoorbaar. Dat is meestal precies wat je wilt tijdens het opnemen van vocalen.

De BA 85A is momenteel verkrijgbaar voor iets minder dan 25 euro. Je hoort wel kleine verschillen als je hem zij aan zij vergelijkt met de Shure SM58. Dit neemt echter niet weg dat het een geweldig budgetalternatief is.

Tip: geeft je dynamische microfoon te veel ruis? Dan kan je de Triton Audio FetHead proberen. Dit is een inline-microfoon preamp die je direct op je microfoon aansluit. Na inschakeling van de fantoomvoeding op je audio-interface neemt het signaal van je microfoon toe met 27 dB. Zo wordt het ruisniveau aanzienlijk omlaag gebracht. Dankzij de robuuste behuizing kan je hem zowel in de home studio als op het podium gebruiken.

AKG D5

AKG D5 - de beste budget microfoons

De AKG D5 is een zeer goed klinkende dynamische microfoon voor zang. De D5 staat bekend om zijn mooie heldere klank. Daarmee is het een uitstekend alternatief voor de Shure SM58.

Dankzij de supercardioïde richtingskarakteristiek heb je tijdens het opnemen minder last van komen achtergrondgeluiden en reflecties.

De D5 is zeer stevig gebouwd. Zo kan je hem niet alleen in je home studio gebruiken, maar ook op het podium. De prijzen van de AKG D5 liggen momenteel iets boven de 60 euro.

Condensatormicrofoons

Zoals gezegd zijn condensatormicrofoons een stuk gevoeliger dan dynamische microfoons. Dit maakt ze ideaal voor gedetailleerde opnamen van zachtere geluidsbronnen als zang en akoestische instrumenten. Je audio-interface moet bovendien beschikken over 48V fantoomvoeding.

Devine M-Mic XLR condensatormicrofoon

Devine M-Mic XLR - de beste budget microfoons

De Devine M-Mic XLR van Bax Music is een budgetvriendelijke condensatormicrofoon voor beginnende singer-songwriters. Voor de prijs van iets meer dan 30 euro klinkt hij verrassend goed.

Dankzij het frequentiebereik van 18 Hz – 19 kHz zijn heldere gedetailleerde opnames mogelijk van zang en akoestische instrumenten. De M-Mic wordt compleet geleverd met een shockmount, mini-statief en kabel.

Voor iets meer dan 120 euro haal je tegenwoordig een goede condensatormicrofoon en goedkope audio-interface in huis. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Devine Centro 2i2o audio-interface in combinatie met deze Devine M-Mic. Indrukwekkend!

Behringer C-2

Behringer C-2 - goed klinkende budget microfoons

De Behringer C-2 is een set van 2 microfoons voor opnames van akoestische instrumenten en koren. Het paar is gematched. Zo zijn stereo-opnames mogelijk voor een extra volle sound.

Je kan dit setje gebruiken bij drums, piano, akoestische gitaar of een zangkoor. De C-2 is uitgerust met een klein membraan en geeft een goede heldere klank. Hij is minder gevoelig dan de grootmembraan condensator microfoons die hieronder worden besproken.

Het nadeel van het kleine membraan is dat het lastiger om goede opnames van zachtere geluidsbronnen te maken. Je krijgt in dat geval eerder te maken met ruis. Dit kan je overigens eventueel oplossen in je DAW-software met behulp van een equalizer.

Dit setje kost iets meer dan 40 euro. Dus Behringer levert weer een product met een ongekende prijs/ kwaliteitverhouding.

Let op dat je ook voor deze twee kleine condensatormicrofoons fantoomvoeding nodig hebt om opnames te maken.

RØDE NT1-A

RØDE NT1-A condensatormicrofoon - de beste budget microfoons

De RØDE NT1-A is een fijne en goede condensatormicrofoon voor singer-songwriters. De NT1-A heeft een warme, heldere klank en een groot dynamisch bereik.

Het frequentiebereik is 20 Hz tot 20 kHz voor gedetailleerde opnames van zang en akoestische instrumenten. Dankzij het lage ruissignaal is het bovendien een zeer stille microfoon. Zo kan je ook zachte geluidsbronnen gemakkelijk opnemen.

Voor rond de 170 euro krijg je een mooie microfoon met een prachtige sound. De NT1-A wordt compleet geleverd met een shockmount, popfilter en microfoonkabel. Zo heb je alleen nog een microfoonstandaard of –arm nodig.

Samson C01

Samson C01 condensator microfoon- de beste budget microfoons

De Samson C01 is een goed alternatief voor als je weinig budget hebt. De C01 is een gevoelige grootmembraam condensatormicrofoon met een helder geluid.

De C01 is gemakkelijk in gebruik dankzij de hypercardioïde richtingskarakteristiek. Zo worden vooral geluidsbronnen recht voor de microfoon opgenomen. Je hebt dus minder snel last van achtergrondgeluiden in je opnames.

Het nadeel van dit model is dat hij wat ruisgevoeliger is. Dus hij is minder geschikt voor mensen die zachtjes zingen.

De C01 is op dit moment verkrijgbaar voor 45 euro. Dus een ideale budgetoptie voor je home studio.

SE Electronics SE2200

SE Electronics SE2200 - dé beste budget microfoon?

De SE Electronics SE2200 gebruik ik al meer dan 10 jaar in mijn home studio. Ik ben erg te spreken over deze condensatormicrofoon. Hij heeft een heldere neutrale klank met weinig ruis. Bovendien biedt hij een uitstekende ondersteuning voor je stem. De SE2200 is geschikt voor de opname van zang, akoestische gitaar, en andere instrumenten.

De SE2200 beschikt over een high pass-filter en een padschakelaar. Zo kan je de klank aanpassen aan de geluidsbron. Dit maakt het een zeer veelzijdige condensatormicrofoon. Het frequentiebereik van 20 Hz tot 21 kHz levert gedetailleerde opnames op.

De prijzen zijn op dit moment iets boven de 200 euro. Een shockmount en popfilter worden meegeleverd. Het is misschien wel een investering, maar je krijgt een prachtig klinkende microfoon waarmee je jaren vooruit kunt.

Conclusie

Het is een prachtige tijd voor muzikanten met een eigen home studio. Voor slechts weinig geld kan je direct beginnen met het produceren en opnemen van je eigen muziek. Meer informatie over het opzetten van een eigen home studio lees je in het artikel Home studio setup voor beginners.

Is je home studio nog niet compleet? Neem dan ook een kijkje bij de beste budget audio-interfaces, studio monitoren en MIDI-keyboards op deze site.

Plaats een reactie