De beste budget audio interface onder 200 euro

De audio-interface is zeer belangrijk in de home studio. Wat is de beste budget audio-interface van 2021? En waar moet je op letten? We kijken naar de 9 beste modellen van onder de 200 euro.

Beste budget audio interface

De audio-interface is zeer belangrijk in de home studio. Wat is de beste budget audio-interface van 2021? En waar moet je op letten? We kijken naar de 9 beste modellen van onder de 200 euro.

Inhoud

Wat is een audio-interface?

De audio-interface verbindt de verschillende onderdelen van je home studio met elkaar. Denk hierbij aan je computer, studiomonitoren, hoofdtelefoon, microfoons en externe instrumenten als een elektrische gitaar, synthesizer of drummachine.

De audio-interface zet analoge signalen om in digitale signalen en andersom. Bovendien zorgt de audio-interface ervoor dat je synthesizer plug-ins probleemloos kan spelen met behulp van een MIDI-keyboard.

Waarom heb je een audio-interface nodig?

Een audio-interface is een gebruiksvriendelijke toevoeging voor je home studio, ook als je geen opnames maakt. Hij zorgt ervoor dat je DAW-software probleemloos en zonder vertraging audio afspeelt. Je kan eenvoudig je microfoons, instrumenten, hoofdtelefoon en studio-monitoren aansluiten en direct beginnen met muziek maken.

Audio interface met randapparatuur
De audio-interface verbindt de verschillende onderdelen van je home studio met elkaar.

Welke audio-interface heb je nodig?

Voordat je een audio-interface gaat kopen moet je bedenken welke inputs en outputs je nodig hebt en hoe je hem aansluit op de computer (usb, thunderbolt of firewire).

Let ook op de opnamekwaliteit van de audio-interface. Sommige goedkopere opties nemen op in bijvoorbeeld maximaal 48 kHz/16-bits. Ik zou minimaal gaan voor een comfortabele bitdiepte van 24-bits. Zo krijg je een hoger dynamisch bereik en minder snel ruis in je opnames.

In het artikel Welke audio-interface heb je nodig leer je waar je op moet letten bij de aanschaf van een audio-interface.

Laten we kijken naar de beste 9 budget audio-interfaces van onder de 200 euro.

De beste budget audio interfaces van 2021

Als beginnende muziekproducer hoef je niet meer dan 200 euro uit te geven voor een goede audio-interface. Heb je heel weinig budget? Dan kan je voor minder dan 100 euro al een prima audio-interface kopen. Als je iets meer uitgeeft dan krijg je een audio-interface waarmee je jarenlang vooruit kunt.

Devine Centro 2i2o

Devine Centro 2i2o budget audio-interface
Devine Centro 2i2o achterkant

De Devine Centro 2i2o van Bax-Shop is een compacte audio-interface met een strakke metalen behuizing. De audio-interface beschikt over 2 gecombineerde ingangen voor microfoons en instrumenten, 1 hoofdtelefoon aansluiting en 2 XLR- uitgangen voor je studiomonitoren. Je sluit hem aan op de computer via usb 2.0. Het prijskaartje van nog geen 80 euro is bijzonder prettig.

Uitstekende opnamekwaliteit

De Centro 2i2o levert een uitstekende opnamekwaliteit voor deze prijsklasse. De sample rate is maximaal 96 kHz bij een bitdiepte van 16-bits. Persoonlijk werk ik liever met het hogere dynamische bereik van de 48 kHz/ 24-bits-optie. Dit is ruim voldoende voor muziekprojecten in de home studio.

Prettige volumeknop

Het volume regel je met de prettige grote draaiknop aan de bovenkant. Rechtsonder de volumeknop zit de monitor-schakelaar waarmee je kunt kiezen voor off, direct of mix. De mute-knop is ook superhandig. Zo schakel je het geluid in een keer uit. De hoofdtelefoon-aansluiting heeft bovendien een aparte volumeregeling. Erg netjes allemaal!

Gecombineerde microfoon-instrumentingangen

De gecombineerde microfoon-instrumentingangen beschikken over Hi-Z voor elektrische gitaren. Zo kan je een elektrische gitaar direct opnemen in je DAW-software. Dankzij de 48V fantoomvoeding kan je een condensatormicrofoon gebruiken voor zang. De binnenkomende signalen regel je eenvoudig met de gain-knoppen voor optimale opnames.

De Devine Centro 2i2o biedt alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie. Een voucher voor Bitwig 8-track wordt meegeleverd. Zo kan je direct aan de slag met 8 tracks van de instapversie van Bitwig Studio.

Devine Centro 2i2o budget audio-interface

Devine Centro 2i2o

2 microfoon-instrumentingangen
Hi-Z, 48V
Eenvoudige bediening
Bitwig 8-track software meegeleverd

96 kHz opnames alleen mogelijk in 16-bits

Website: www.bax-shop.nl

Behringer U-Phoria UMC204HD

Behringer-UMC204HD audio-interface
Behringer-UMC204HD audio-interface achter

De Behringer U-Phoria UMC204HD biedt enorm veel waar voor zijn geld. Deze audio-interface heeft onder andere 2 microfoon-instrumentingangen, 2 inserts, 2 jack-uitgangen, 4 tulp-uitgangen en MIDI IN/OUT. Je sluit hem zonder voeding aan op je computer via usb 2.0.

MIDAS voorversterkers

De U-Phoria UMC204HD maakt opnames in maximaal 192 kHz/24-bits kwaliteit. De uitstekende MIDAS voorversterkers zorgen voor een optimaal signaal met weinig kleuring en ruis. Zo krijg je goed klinkende opnames om later verder te bewerken in je DAW-software.

2 microfoon-instrumentingangen met inserts

De aansluitingsmogelijkheden zijn ongekend voor deze prijsklasse. De 2 microfoon-instrumentingangen zijn voorzien van een instrument/ lijnschakelaar, 48V fantoomvoeding én inserts. Led-lampjes waarschuwen je als je te veel gain indraait. Zo krijg je geen clipping tijdens de opnames. De inserts aan de achterzijde zijn ideaal voor gitaristen die hun effecten live willen inspelen en opnemen. Een drummachine of synthesizer sluit je aan op de MIDI IN/OUT om aan te sturen via je DAW-software.

Direct monitor

Na inschakeling van de direct monitor-functie heb je tijdens de opname geen last van latency op je hoofdtelefoon. Zo speel en zing je partijen probleemloos in.

Tracktion software meegeleverd

De UMC204HD heeft een stevige metalen behuizing. Na aanmelding op de website van Behringer kan je de DAW-software Tracktion downloaden en installeren.

Behringer-UMC204HD audio-interface

Behringer U-Phoria UMC204HD

Inserts voor de microfoon-instrumentingangen
Uitstekende MIDAS voorversterkers
MIDI IN/OUT
192 kHz/24-bits kwaliteit
Stevige metalen behuizing

Geen usb 3

Website: www.behringer.com

Presonus Audiobox USB 96

Presonus Audiobox 96 budget audio interface
Presonus Audiobox 96 budget audio interface achter

De robuuste Presonus Audiobox USB 96 is ideaal voor onderweg. Deze audio-interface heeft 2 microfoon-instrument ingangen en 2 gebalanceerde line outputs. Dankzij de MIDI I/O kan je zelfs oudere hardware als een synthesizer of drummachine aansturen via MIDI.

Hoge opnamekwaliteit

De Audiobox USB 96 maakt opnames in hoge kwaliteit van maximaal 96 kHz/24-bit. Dat is ruim voldoende voor ieder muziekproject. De 2 microfoon-instrument ingangen zijn voorzien van voorversterkers met 48V fantoomvoeding. Zo kan je zang en akoestische instrumenten opnemen met een gevoelige condensatormicrofoon.

Iedere ingang is voorzien van een aparte signaalregeling. Tijdens het finetunen helpen de leds je bij het instellen. Ze lichten rood op als je te veel gain indraait. Zo krijg je altijd een goede bruikbare opname zonder storende clipping.

Bijzonder compact

De Audiobox USB 96 koppel je aan de laptop met de meegeleverde usb 2.0 kabel. Een extra voeding heb je niet nodig, die haalt hij uit je computer. De metalen behuizing is bijzonder compact (14 x 14 x 4,5 cm) en kan tegen een stootje.

Studio One Artist meegeleverd

De meegeleverde software is het aankoopbedrag al meer dan waard. De Audiobox USB 96 wordt geleverd met de eigen Studio One Artist software. Dit is inclusief 26 effecten, virtuele instrumenten én ongelimiteerde tracks. Dus geen lite-versie zoals bij andere audio-interfaces. Zo kan je direct starten met muziek maken. De software heeft net als andere pakketten wel een leercurve, maar staat bekend als zeer gebruiksvriendelijk.

Presonus Audiobox 96 budget audio interface

Presonus Audiobox USB 96

2 microfoon-instrumentingangen
Zeer compact
MIDI IN/OUT
96 kHz/24-bit opnamekwaliteit
Studio One Artist DAW-software

Geen usb 3

Website: www.presonus.com

Focusrite Scarlett Solo 3rd gen

Focusrite Scarlett Solo 3rd budget audio interrface
Focusrite Scarlett Solo 3rd budget audio interrface achter

De Focusrite Scarlett Solo is populair onder startende producers en singer-songwriters. De audio-interface is zeer gebruiksvriendelijk en biedt voor weinig geld een uitstekende geluidskwaliteit. Het compacte design past gemakkelijk op je bureau.

Hoge kwaliteit geluidsopnames

De Scarlett Solo kan geluidsopnames maken van maximaal 192 kHz / 24-bits. Dit is een hogere kwaliteit dan de meeste audio-interfaces in deze prijsklasse. Eerlijk gezegd is het ook meer dan je ooit zal nodig hebben. Zelf heb ik bijvoorbeeld meestal ruim voldoende aan 44,1 kHz / 24-bits, wat minder opslagruimte kost. De geluidskwaliteit pas je aan via de instellingen van je DAW-software.

Geschikt voor zang en instrumenten

De audio-interface is geschikt voor het opnemen van zang en instrumenten. Aan de voorkant zit 1 microfoon-ingang voor je microfoons en 1 instrumentingang voor gitaar en keyboard. De microfooningang beschikt over 48V fantoomvoeding voor gevoelige condensatormicrofoons. De instrumentingang heeft een Hi-Z knop. Zo kan je een elektrische gitaar rechtstreeks inpluggen en opnemen. Hi-Z versterkt het signaal van de gitaar zodat je geen DI-box nodig hebt.

Het signaal regel je met behulp van de 2 gain-knoppen. Handig zijn de Halo-leds om de gain-knoppen: groen, oranje of rood. Zo zie je direct of het signaal te hard wordt opgenomen. Als de leds groen oplichten dan zit je altijd goed.

Air-functie

De microfooningang is voorzien van de speciale Air-functie. Een druk op de Air-knop moet je zang of akoestische instrument “luchtiger”doen klinken. Dit is duidelijk hoorbaar in de hogere frequenties. Die komen wat meer naar voren. Uiteraard kan je hiervoor ook de equalizer van je DAW-software gebruiken, maar het is wel een leuke functie om live mee te experimenteren.

Volume en Direct Monitor

Met behulp van de grote Monitor-knop bedien je het volume van de studio monitoren én hoofdtelefoon. Voor de hoofdtelefoon is geen aparte volumeknop aanwezig.

Handig bij opnames is de Direct Monitor-knop. Zo kan je direct naar jezelf terugluisteren. Tijdens een zangperformance heb je geen last van vertraagd doorkomende audio via de DAW-software.

Gitaar, zang, of opnemen met software-instrumenten en effecten: met de flexibele Scarlett Solo kan het allemaal. De softwarepakketten Ableton Live Lite, Avid Pro Tools First, diverse instrumenten en effectenplug-ins worden meegeleverd.

Focusrite Scarlett Solo 3rd budget audio interrface

Focusrite Scarlett Solo 3rd gen

Ideaal voor singer-songwriters
Hoge opnamekwaliteit
Air-functie
Halo-leds waarschuwen tegen clipping

Minder inputs dan andere audio-interfaces

Website: focusrite.com

Behringer UMC404HD

Behringer UMC404HD goedkope audio-interface
Behringer UMC404HD goedkope audio-interface achter

De Behringer UMC404HD is een uitstekende keuze als je meer dan 2 inputs nodig hebt. Deze budget audio-interface beschikt over 4 microfoon-instrumentingangen. Zo kan je live een 4-mans-band opnemen. En dan die prijs van minder dan 120 euro! Ik weet niet hoe ze dat bij Behringer doen, maar het is werkelijk ongelooflijk.

Uiteraard heeft Behringer wel ergens op moeten bezuinigen. De UMC404HD werkt via het tragere usb 2.0. Dat neemt niet weg dat hij gewoon goed werkt. De meegeleverde stroomadapter zorgt voor de voeding.

4 microfoon-instrumentingangen met inserts

De 4 microfoon-instrumentingangen werken met MIDAS voorversterkers en 48V fantoomvoeding voor gevoelige condensatormicrofoons. Zo kan je zang en akoestische instrumenten gedetailleerd vastleggen. Je neemt op in hoge kwaliteit van maximaal 192 kHz/24-bits. Het grote dynamische bereik zorgt voor goede opnames zonder ruis.

Voor gitaristen is de insert-optie aan de achterkant zeer aantrekkelijk. Zo kan je effectenpedalen rechtstreeks aansluiten op de audio-interface om live alles in te spelen in je DAW-software.

Ideaal voor studio’s met meerdere instrumenten

Het grotere aantal ingangen is niet alleen aantrekkelijk voor het opnemen van een band, maar ook voor als je meerdere instrumenten in de studio hebt liggen. Bijvoorbeeld een gitaar, synthesizer en drummachine. Tijdens het muziek maken hoef je alleen maar het betreffende instrument in te schakelen om direct te beginnen met opnemen. Eventueel kan je een synthesizer aansluiten op de MIDI IN/OUT aan de achterkant.

Direct monitor

Tijdens het opnemen heb je geen last van latency. Via Direct Monitor luister je op de hoofdtelefoon rechtstreeks naar het instrument dat je aan het inspelen bent.

Stevige metalen behuizing

Dankzij de stevige metalen behuizing kan de UMC404HD gemakkelijk tegen een stootje. Door de 4 inputs is de audio-interface wel een stuk groter en zwaarder dan andere producten in deze prijsklasse.

Behringer UMC404HD goedkope audio-interface

Behringer UMC404HD

4 microfoon-instrumentingangen mét inserts
Hoge opnamekwaliteit
MIDAS voorversterkers
Stevige metalen behuizing

Usb 2.0 is trager

Website: www.behringer.com

Presonus Studio 24c

Audio-interface - de voorkant
Presonus-Studio-24c usb audio interface

De Presonus Studio 24c is een compacte audio-interface met veel mogelijkheden. Deze audio-interface heeft 2 microfoon-instrumentingangen met 48V fantoomvoeding, MIDI IN/OUT en gebalanceerde uitgangen. Je sluit hem aan op de computer via de snelle usb 3.1-kabel. Je kan hem gebruiken voor Windows-pc, Mac, iPad, iPhone en iPod Touch.

Hoge kwaliteit opnamen

De Studio 24c maakt opnames in hoge kwaliteit van maximaal 192 kHz/ 24-bits, meer dan je ooit nodig zal hebben. Voor de meeste projecten heb je genoeg aan 44,1 kHz/ 24-bits.

XMAX-L voorversterkers

De XMAX-L voorversterkers van Presonus zorgen voor goede opnames met weinig ruis. De microfoon-instrumentingangen hebben elk hun eigen gain-regeling. De handige led-indicatoren geven aan of je te veel signaal indraait. Zo hoef je tijdens het regelen niet naar je DAW-software te kijken. Een condensatormicrofoon voed je met een druk op de 48V-knop.

Mixer

Met de handige Mixer-regeling meng je het analoge signaal van je instrumenten en microfoons met het geluid van je DAW. Zo kan je eenvoudig een monitor-mix maken voor opnames. Oudere synthesizers, drummachines en midi-keyboards sluit je eenvoudig aan op de MIDI IN/OUT aan de achterkant.

Studio One Artist meegeleverd

Net als bij de Audiobox USB 96 wordt de complete Studio One Artist meegeleverd. Dit is inclusief 26 effecten, virtuele instrumenten én ongelimiteerde tracks. Zo kan je direct starten met muziek maken.

Beste budget audio interface

Presonus Studio 24c USB-C

2 microfoon-instrumentingangen
Hoge opnamekwaliteit
Handige Mixer-regeling voor opnames
MIDI IN/OUT
Studio One Artist software meegeleverd

Geen

Website: www.presonus.com

Audient iD4 MKII

Audient-iD4

De Audient iD4 MKII is een gebruiksvriendelijke audio-interface met 1 gecombineerde microfoon-instrumentingang en 1 instrument-/lijningang. Dankzij de overzichtelijke bediening neem je in no-time je eerste tracks op. De iD4 MKII is alleen geschikt voor moderne computers met usb 3.0.

Strakke vormgeving

De iD4 MKII ziet er bijzonder strak uit en is eenvoudig te bedienen. De audio-interface is bijzonder compact (13,3 x 12 x 6 cm) zodat je hem gemakkelijk kan meenemen. Aan de voorkant vind je 1 instrument-ingang voor je elektrische gitaar en de 2 hoofdtelefoonaansluitingen. De microfoon-instrumentingang met 48V fantoomvoeding zit aan de achterkant, evenals de uitgangen voor de studio monitoren.

Overzichtelijke bediening

Het bedieningspaneel aan de bovenkant is zeer overzichtelijk met draaiknoppen voor gain, monitormix en volume. Met behulp van de monitormix regel je de mix van de microfoon/instrumentingangen en de DAW-software. Handig voor live-opnames naar een nieuwe track.

Via de grote volumeknop regel je de output naar de studio monitoren en hoofdtelefoon. De volumeknop werkt ook als een drukknop om direct al het geluid te dempen. Met een druk op iD verandert de volumeknop in een encoder voor parameters in je DAW-software.

Verbeterd dynamisch bereik

De iD4 MKII maakt opnames in hoge kwaliteit van maximaal 96 kHz/24-bits. Dankzij het verbeterde dynamische bereik krijg je goede opnames zonder ruis.

Geschikt voor iedere hoofdtelefoon

Je kan ieder type hoofdtelefoon aansluiten (met draad). Hiervoor is zelfs 1 mini-jack én 1 jack-aansluiting aanwezig. Dat zie je niet vaak bij audio-interfaces. De hoofdtelefoonaansluitingen werken simultaan. Zo kan je met z’n tweeën genieten van muziek.

Audient-iD4

Audient iD4 MKII

Eenvoudige bediening
96 kHz/24-bits opnamekwaliteit
Bijzonder compact
MIDI IN/OUT
Jack én mini-jack aansluitingen voor hoofdtelefoons

Alleen geschikt voor computers met usb 3

Website: audient.com

Steinberg UR22C

Steinberg UR22C usb audio-interface

Voor gebruikers van Cubase is de Steinberg UR22C een zeer aantrekkelijke optie. Deze hoogwaardige audio-interface heeft 2 microfoon-instrumentingangen, 48V fantoomvoeding en Hi-Z voor gitaar. De metalen behuizing is bijzonder stevig uitgevoerd. Zo kan je hem overal mee naartoe nemen om onderweg opnames te maken op de laptop. Je sluit hem aan via de snelle usb 3.1 kabel.

Enorm dynamisch bereik

De UR22C werkt met dezelfde techniek als de duurdere audio-interfaces van Steinberg. Instrumenten en zang neem je op in hoge kwaliteit van maximaal 192 kHz/32-bits. De bitdiepte biedt een enorm dynamisch bereik zodat je heldere opnames maakt zonder ruis.

Realtime effecten dankzij DSP-processor

Effecten voeg je in realtime toe dankzij de ingebouwde DSP-processor. Dit zijn onder andere de REV-X reverb, Sweet Spot Morphing Channel Strip en Guitar Amp Classic. Alle DSP-effecten zijn overigens ook beschikbaar als VST plug-in. Zo heb je de mogelijkheid om ze later toe te voegen tijdens het mixen op de computer.

D-Pre voorversterkers van Yamaha

De audio-interface beschikt over warm en transparant klinkende D-Pre microfoonvoorversterkers die door moederbedrijf Yamaha zelf zijn ontwikkeld. Zo krijg je gedetailleerde opnames bij zang, gitaar en andere instrumenten. Synthesizers en drummachines sluit je aan op de MIDI IN/OUT.

Mix-knop voor direct monitor

Tijdens de opnames kan je rechtstreeks naar je zang of gitaar luisteren met behulp van de mix-knop. Zo heb je geen last van vertraagde audio tijdens het inspelen van een nieuwe track. Handig is de aparte volumeregeling voor je hoofdtelefoon en studio monitoren.

Meegeleverde software

De meegeleverde software maakt het mogelijk om meteen te beginnen met muziek maken. Je krijgt onder meer Cubase AI, Cubasis LE, dspMixFx en de hiervoor genoemde effectenbundel.

Steinberg UR22C front

Steinberg UR22C

D-Pre microfoonvoorversterkers
Enorm dynamisch bereik dankzij 32-bits bitdiepte
Aparte volumeregeling voor hoofdtelefoon en monitoren
DSP-processor voor realtime effecten tijdens opnames
Razendsnel Usb 3.1

Geen

Website: www.steinberg.net

Behringer UMC1820

Behringer-UMC1820-voor
Behringer-UMC1820-achter

Een audio-interface van onder de 200 euro met 8 microfoon-instrumentingangen? Ja dat kan! Behringer bewijst het met de indrukwekkende UMC1820 usb audio-interface. De prijs/kwaliteit van deze audio-interface is werkelijk waanzinnig.

Enorm veel connectiviteit

De UMC1820 beschikt over alle connectiviteit die je nodig hebt om je studio-instrumenten aan te sluiten. Je microfoon, gitaar, keyboard of synthesizer sluit je met gemak in een keer aan. Na inschakeling van het instrument kan je direct muziek maken en partijen opnemen op de computer.

Naast de 8 microfoon-instrumentingangen beschikt de UMC1820 over 10 lijnuitgangen, 2 aparte aansluitingen voor hoofdtelefoons, ADAT, SPDIF en MIDI IN/OUT.

Warm klinkende opnames

De MIDAS-voorversterkers zorgen ervoor dat je goede warm klinkende opnames krijgt in hoge 96 kHz/24-bits kwaliteit. Dankzij de 48V fantoomvoeding kan je ook gevoelige condensatormicrofoons gebruiken om zang en akoestische instrumenten op te nemen. Het hoge dynamische bereik geeft ruis geen kans. Uiteraard kan je in je DAW-software kiezen voor een lagere kwaliteit om schijfruimte te besparen.

Usb 2.0 en stroomadapter

De UMC1820 is voorzien van een stevige behuizing van 48 x 13 x 4,6 cm. Je sluit hem aan op de computer via usb 2.0. Een stroomadapter wordt meegeleverd voor de voeding.

Behringer-UMC1820-voor

Behringer UMC1820

Waanzinnige prijs/kwaliteitverhouding
8 microfoon-instrumentingangen
2 aparte aansluitingen voor hoofdtelefoons
Alle connectiviteit die je nodig hebt
MIDAS voorversterkers

Usb 2.0 is trager dan andere interfaces

Website: www.behringer.com

Dit zijn de 9 beste budget audio-interfaces van dit moment. Welke is jouw favoriete audio-interface? Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties!

Plaats een reactie