De ultieme computer voor muziekproductie

In de moderne home studio heb je een krachtige computer nodig voor muziekproductie. Waar moet je op letten bij aankoop van een nieuwe computer voor je home studio?

Computer voor muziekproductie

In de moderne home studio heb je een krachtige computer nodig voor muziekproductie. De computer moet vlot en soepel je DAW-software draaien. En liefst zo stil mogelijk werken tijdens het opnemen van je muziek. Waar moet je op letten bij de aanschaf van de ultieme computer voor je home studio?

Inhoud

Mac of Windows voor muziekproductie?

Windows of Mac computer voor muziekproductie?
Windows of Mac computer voor muziekproductie? De keuze is aan jou! (foto: Tranmautritam op Pexels.com)

Je kan zowel een desktop als laptop gebruiken voor je muziekproducties. Opvallend is dat veel artiesten op het podium staan met een MacBook Pro notebook van Apple. Gebruik je liever een Windows-pc? Ook die kan je prima gebruiken voor je muziekprojecten!

De keuze tussen macOS en Windows is een kwestie van smaak. Met beide besturingssystemen kan je muziek maken en opnemen. Dus kies het systeem waarmee jij het fijnste werkt. Is Logic Pro je favoriete muziekproductie-programma? Dan ben je aangewezen op de Mac. De meeste andere DAW-software is beschikbaar voor zowel Windows als macOS.

Tip: 
Nog geen idee welk programma je gaat gebruiken voor je muziekproducties? Lees voor meer informatie Zelf muziek maken: de beste DAW-software.

Wat zijn de systeemeisen voor een muziekproductie-computer?

De keuze voor de hardware is veel belangrijker dan van het besturingssysteem. Misschien heb je thuis al een computer staan die geschikt is voor je nieuwe home studio. Laten we kijken naar de systeemeisen van Ableton Live, een zeer populair muziekprogramma:

Minimale systeemeisen Ableton Live 11

Windows

 • Windows 10 (build 1909 en later).
 • Intel Core i5 processor of een AMD multi-core processor.
 • 8 GB RAM.
 • 1.366 x 768 beeldschermresolutie.
 • Een audio-interface met ASIO-ondersteuning (voor optimale audioprestaties en Link, waarmee je samen met andere muzikanten aan projecten kan werken).
 • Een snelle internetverbinding (autorisatie van Live, software-updates en downloaden van bijbehorende content).
 • Minimaal 8GB schijfruimte op de harddrive voor de basisinstallatie van Live 11.
 • Minimaal 76GB schijfruimte voor de additionele sound content (samples en software-instrumenten als Max for Live)

macOS

 • macOS High Sierra 10.13 tot Big Sur 11.
 • Intel® Core™ i5 processor. Met behulp van het programma Rosetta is Live 11 ook compatibel met de nieuwe M1-chip van Apple.
 • 8 GB RAM.
 • 1.280 x 800 beeldschermresolutie.
 • Audio-interface met ondersteuning voor Core Audio.
 • Een snelle internetverbinding (autorisatie van Live, software-updates en downloaden van bijbehorende content).
 • Minimaal 8GB schijfruimte op de harddrive voor de basisinstallatie van Live 11.
 • Minimaal 76GB schijfruimte voor de additionele sound content (samples en software-instrumenten als Max for Live).

De systeemeisen voor Live 11 zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met die van andere DAW-software. Check eventueel de systeemeisen van je favoriete muzieksoftware. Die vind je op de website van de betreffende fabrikant.

Samenvatting minimale systeemeisen voor muziekproductie

Je computer moet voor muziekproductie minimaal beschikken over:

 • Een krachtige Intel Core i5 processor of hoger.
 • Minimaal 8GB RAM-geheugen.
 • Een flashdrive met minimaal 256GB opslagruimte (voor samples e.d.).

Voldoet je computer aan de minimale systeemeisen? Dan kan je hem direct gebruiken voor je home studio! Later kan je altijd nog voor een upgrade kiezen.

Shortcut: boodschappenlijstje voor een nieuwe home studio computer

Ga je een nieuwe computer kopen voor je home studio? Dan zou ik gaan voor een systeem met de volgende specificaties:

- Intel Core i9-processor.
- 16GB RAM-geheugen of hoger.
- 512GB flashdrive of hoger (besturingssysteem en muzieksoftware).
- Extra harddisk met 1TB opslag of hoger (samples en muziekprojecten).

Onthoud: 
Een snellere processor, meer RAM-geheugen en meer opslagruimte is altijd beter. Kies daarom voor de krachtigste processor, de grootste hoeveelheid RAM-geheugen en de meeste flashopslag die binnen je budget valt.

Wat voor computer heb ik nodig voor muziekproductie? Een desktop of laptop?

Computer en microfoon voor muziekproductie
Een desktop is meestal krachtiger dan een laptop.

De desktopcomputer is meestal veel krachtiger dan een laptop. Bovendien ben je vaak ook goedkoper uit. In mijn home studio staat daarom altijd een desktop. Zo kan ik bijvoorbeeld meer cpu-intensieve plug-ins gebruiken, zoals effecten en synthesizers.

Wil je ook muziek maken terwijl je onderweg bent? Dan kan je een laptop overwegen, eventueel voor ernaast. Zo werk je onderweg aan nieuwe nummers, net als Afrojack of Martin Garrix. Kies altijd voor een laptop met een flashdrive. Die zijn onderweg minder stootgevoelig dan die met een traditionele harddisk.

Speciale stille computers voor in de home studio

‘Gewone’ computers kunnen soms enorm veel herrie maken door hard draaiende ventilatoren. Als je met een gevoelige zangmicrofoon werkt, dan kan dit geluid terechtkomen in je opnames. Je kan dit eventueel oplossen door de computer buiten de studio te plaatsen.

Daarnaast zijn er bedrijven die speciale desktops en laptops bouwen voor muziekstudio’s. Zo weet je zeker dat je DAW-software en plug-ins stabiel en vlot zullen draaien. Bovendien zijn de computers speciaal gebouwd met stille componenten. Dat is bijzonder prettig als je zang of akoestische instrumenten wil opnemen met een gevoelige microfoon in dezelfde ruimte. Uiteraard ben je wel duurder uit met een gespecialiseerde computer.

Stille computer-onderdelen voor muziekproductie
Stille computer-onderdelen zijn belangrijk voor muziekproductie, zoals die van Bequiet!

De bedrijven die gespecialiseerde stille computers bouwen voor in de home studio zijn wat lastig te vinden. Ik heb de onderstaande bedrijven gevonden in Nederland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk:

Welke processor moet ik kiezen voor muziekproductie?

De processor (cpu) is voor een groot deel bepalend voor de snelheid van de computer. Hoe krachtiger de processor, hoe gemakkelijker je computer intensieve taken kan uitvoeren. Sommige synthesizers en effecten-plugins vergen enorm veel rekenkracht. Als de processor het niet aankan, dan zijn ze onbruikbaar voor je muziek. Je kan een synthesizer dan bijvoorbeeld niet live inspelen met je midi-keyboard.

Intel: altijd een goede keuze

De Intel Core i9 processor is op dit moment een uitstekende keuze voor DAW-computers.

Met Intel zit je altijd goed. De nieuwste Intel Core i9 processors zijn momenteel de snelste en beste optie. Heb je minder budget? Dan kan je kiezen voor de minder krachtige Intel Core i5 of i7-processor. Let er hierbij wel op dat je kiest voor een processor met minimaal 4 cores.

Wat is een multi-core processor?

De moderne multi-core processor is uitgerust met meerdere rekeneenheden (cores). Hoe meer cores de processor aan boord heeft, hoe meer rekentaken tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Zo kan DAW-software meerdere rekentaken aan verschillende cores toewijzen zodat alles vlot en soepel loopt. Hoe meer cores je cpu heeft hoe beter. Een processor met 4 cores is wel een minimale vereiste voor muziekproductie.

Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig voor muziekproductie?

Je hebt minimaal 16GB RAM-geheugen nodig voor muziekproductie. Meer is altijd beter!

Meer werkgeheugen is ook altijd fijner. Ga je veel met samples en audio-opnames werken in je tracks? Koop dan een computer met zoveel mogelijk RAM-geheugen, uiteraard binnen je eigen budget. Een mooi beginpunt is 16GB RAM, maar 32GB of 64GB is altijd beter als je veel met gesamplede instrumenten werkt.

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Je computer moet over voldoende opslagruimte beschikken voor de installatie van je DAW-software, samplepakketten en muziekprojecten. Opvallend is de hoeveelheid content die bij DAW-software wordt geleverd. Als je Ableton Live installeert met alle samplecontent, dan neemt dat maar liefst 76GB ruimte in beslag. Bij andere DAW-software zal dit niet anders zijn. Daarom is een computer met een flashdrive van minimaal 512GB zeker aan te raden bij muziekproductie. Een grotere flashdrive is uiteraard nog veel beter.

Een extra harddrive

Externe harddisk geeft meer opslagruimte voor muziekprojecten en samples.
Gebruik een externe of interne harde schijf voor meer opslagruimte.

Is je flashdrive niet zo groot? Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Eventueel plaats je een extra harddrive in je desktop voor meer opslag. Veel desktopsystemen zijn al uitgerust met een extra harddisk van 1 á 2TB voor documenten, video en muziek. Daarop kan je ook samples plaatsen. Werk je met een laptop? Gebruik dan een externe harde schijf voor je samplecontent.

Tip: installeer alleen de samples die je nodig hebt!

Persoonlijk werk ik met de basisinstallatie van Live 11. Ik installeer vervolgens alleen de samplepakketten en softwaretools van Ableton die ik echt nodig heb. Zo houd ik schijfruimte over voor opnames, mijn favoriete samples en plug-ins!

Welk beeldscherm heb ik nodig voor muziekproductie?

Desktop: ga voor lekker groot

Plaats een lekker groot scherm van minimaal 27 inch in je home studio. Zo wordt je DAW-software mooi en overzichtelijk weergegeven. Je kan ook voor 2 of meer schermen kiezen, als je budget het toelaat. Zo kan je de muzieksoftware overzichtelijk weergeven op aparte schermen. Bijvoorbeeld de tracks en mixer kan je op verschillende schermen weergeven.

Een home studio setup met meerdere schermen.
Een home studio setup met meerdere schermen.

Laptop: minimaal 15 inch voor muziekproductie

Bij de aanschaf van een laptop voor muziekproductie moet je extra goed letten op de grootte van het beeldscherm. Je hebt minimaal een 15 inch scherm nodig om lekker te kunnen werken aan je muziek. Let daarnaast op de afwerking van het scherm: mat of glanzend. Een glanzend scherm geeft beelden over het algemeen helderder weer, maar werkt minder fijn in de zon of onder kunstlicht. Een mat scherm werkt een stuk prettiger in ruimtes met kunstverlichting.

Eenmaal in de studio kan je de notebook eventueel aansluiten op een grotere externe monitor. Een klein scherm is dan uiteraard geen enkel probleem.

Heb ik een grafische kaart nodig voor mijn muziekproductie-computer?

Een grafische kaart heeft je home studio computer niet nodig voor muziekproductie. De grafische chip van het moederbord geeft je DAW-software prima weer op het scherm.

Heb ik een geluidskaart nodig voor muziekproductie?

Je kan DAW-software draaien met de onboard geluid-chip van de computer. Windows-gebruikers kunnen ASIO4ALL installeren. Zo heb je minder last van latency tijdens het inspelen van synthesizer-plug-ins met een midi-keyboard.

externe audio-interface voor home recording studio
Een externe audio-interface voor het opnemen van zang, instrumenten en andere geluidsbronnen.

Als je echter externe instrumenten als zang, gitaar of synthesizer wilt opnemen, dan heb je een audio-interface nodig die je aansluit via usb of thunderbolt. De audio-interface beschikt over lijn- en XLR-aansluitingen zodat je gemakkelijk opnames kan maken van zang, instrumenten en andere externe geluidsbronnen.

Hoeveel en welke aansluitingen heb ik nodig?

Vergeet niet om de aansluitingen te checken bij aankoop van een nieuwe muziekproductie-computer. Je muis, toetsenbord, audio-interface en midi-keyboard nemen al gauw 4 usb-poorten in beslag. Dus het is fijn als je nog wat usb-aansluitingen overhoudt voor andere randapparaten, bijvoorbeeld je externe harddisk of tweede midi-controller. Schaf eventueel een usb-hub aan voor meerdere apparaten tegelijk op 1 poort.

Plaats een reactie