Zelf muziek maken: de beste DAW-software

Je wilt zelf graag muziek maken in je eigen home studio. Maar welke DAW-software heb je nodig? In dit artikel leer je welke muzieksoftware het meest geschikt is voor jouw situatie. Ik deel mijn ervaringen met Ableton Live, FL Studio, Logic Pro en Reason. Ook alternatieve muziekprogramma’s komen aan bod.

Muziek maken - beste daw software voor beginners

Je wilt zelf graag muziek maken in je eigen home studio. Maar welke DAW-software heb je nodig? In dit artikel leer je welke muzieksoftware het meest geschikt is voor jouw situatie. Ik deel mijn ervaringen met Ableton Live, FL Studio, Logic Pro en Reason. Ook alternatieve muziekprogramma’s komen aan bod. Zo produceer jij straks je eigen professionele muziek voor fans op SoundCloud, YouTube en Spotify!

Inhoud

Wat is een DAW?

Allereerst, wat is nu eigenlijk een DAW? Een Digitale Audio Workstation (DAW) is een apparaat waarmee je digitale audio opneemt, arrangeert en mixt. Je hebt DAWs in verschillende uitvoeringen. De computer met DAW-software is verreweg het populairst, dus daar gaan we nu mee aan de slag.

Ableton Live: de beste DAW-software voor beginners?

Ik val maar meteen met de deur in huis: Ableton Live is mijn favoriete DAW-software en perfect voor beginners. Waarom is Live zo goed? Ik zal het je proberen uit te leggen. De interface vind ik belangrijk. Die is heel overzichtelijk, alle functies zijn in één oogopslag te zien. Zo maak je snel en eenvoudig je eerste beats en melodieën.

Live heet niet voor niets Live. Het programma is speciaal ontwikkeld voor het podium.

Live heeft twee manieren om muziek te maken: in Arrangement View met de traditionele tijdlijn en in de creatieve Session View.

Creatief muziek maken met Session View van Live
De Session View van Ableton Live.

Intuïtief muziek maken: Session View en Arrangement View

In Session View staan je loops overzichtelijk in een spreadsheet-achtig raster. Zo kan je ze eenvoudig afspelen met een klik van je muis of tik op de MIDI controller. Ableton heeft hiervoor zelfs de sublieme Push controller ontwikkeld. Zo probeer je muzikale ideeën uit zonder de beperkingen van een tijdlijn. Heb je eenmaal een goed idee? Dan maak je een opname voor Arrangement View, de tijdlijn van Live.

Arrangement View is handig voor arrangementen en mixen. Ook hier zijn effecten en instrumenten direct bereikbaar voor tweaks. Zo blijft je focus op muziek maken.

Push 2 is de beste controller voor muziek maken met Live
De Push 2 controller voor Ableton Live.

Welke versie van Live?

Live komt in 3 verschillende smaken: Intro, Standard en Suite. Intro is de instapversie die vaak bij audio-interfaces zit. Intro is prima om Live te leren kennen wat instrumenten, effecten en maximaal 16 tracks. Waarschijnlijk wil je al gauw upgraden naar Standard (349 euro) of Suite (599 euro) voor meer tracks, effecten en instrumenten.

Tip: bij audio-interfaces worden vaak instapversies van DAW-software meegeleverd. Zo kan je later goedkoper upgraden naar de volledige versie.

Je kan direct aan de slag met de standaard instrumenten, effecten en samples van Live. Later breid je gemakkelijk uit met je favoriete synthesizer en effecten plug-ins (VST en Audio Unit). De synthesizers van Live zitten alleen in Suite. Alle versies bieden ondersteuning voor VST en Audio Unit.

Alternatief voor Live: Bitwig Studio
Bitwig Studio is hét alternatief voor Ableton Live. Waar Ableton zich richt op de bediening met MIDI-controllers, is Bitwig speciaal ontwikkeld voor touchscreens. De interface lijkt erg op die van Live. Voor sounddesigners is het net een snoepwinkel. Modulaire synthesizers maak je met Grid.

FL Studio: de mooiste interface?

FL Studio is prachtige DAW Software
De prachtige interface van FL Studio.

FL Studio ziet er bijzonder mooi uit op Windows en Mac. Het is misschien wel het programma met de mooiste interface van dit moment. Bekende Nederlandse artiesten als Afrojack en Martin Garrix gebruiken dit programma. De flexibele stepsequencer staat centraal in FL Studio. Hiermee maak je eenvoudig beats en melodieën. De arrangementen van je liedje maak je vervolgens in de tijdlijn.

FL Studio koppelt standaard alles aan de master-track van de mixer. Het nadeel hiervan is dat je instrumenten voor het mixen moet toewijzen aan een eigen kanaal. De mixer werkt verder heel eenvoudig en is zeer flexibel.

Lastiger om opnames te maken

FL Studio is mogelijk niet de beste DAW-software als je veel opnames wil maken van bijvoorbeeld zang en gitaar. Het opnemen van externe instrumenten is wat omslachtiger dan bij andere muzieksoftware. Het opnameproces is minder intuïtief.

FL Studio - muziek maken met gitaar
Gitaar opnemen werkt omslachtiger dan bij andere DAW-software.

Welke editie?

Er zijn 4 edities van FL Studio: Fruity, Producer, Signature en All Plugins Edition. De Fruity Edition is de budgetversie van 89 euro. Hiermee kan je echter geen audio opnemen.

Daarom raad ik Producer Edition aan (189 euro). Bij de duurdere Signature en All Plugins edities krijg je meer synthesizers en effecten.

Een winnaar: levenslange updates!

Je betaalt nooit voor nieuwe versies van FL Studio. Image-Line geeft levenslange updates op de software. Op dat gebied is FL Studio de absolute winnaar.

Logic Pro: de beste DAW-software voor de Mac?

Logic Pro - de beste DAW-software voor de Mac
Logic Pro is een aanrader voor de Mac.

Ik ben jaloers op Mac-gebruikers omdat zij Logic Pro kunnen gebruiken. Het is ongelooflijk complete DAW-software tegen een zeer concurrerende prijs van 229 euro. Top-producers als Stuart Price (Madonna, Coldplay) en Oak Felder (Drake, Rihanna) maken hits met Logic Pro.

Logic Pro was eerst een traditionele sequencer met tijdlijn. Onlangs is het programma uitgebreid met een stepsequencer en Live Loops. Zo speel je eenvoudig loops af, net als in de Session View van Ableton Live.

Muziek maken met iPad of iPhone

Heel tof is de bediening met de touchscreen van je iPad of iPhone. Heb je onderweg iets op de iPad gemaakt in Garageband? Dan importeer je het in Logic Pro voor mixen en mastering.

Muziek maken met Live Loops
Gebruik Live Loops voor creatieve ideeën in Logic Pro.

Instrumenten en effecten

Na installatie van de app kan je meteen muziek maken op je Mac. Logic Pro wordt geleverd met verschillende instrumenten, effecten en samples. Daarnaast kan je ook plug-ins van andere softwaremakers gebruiken.

De prijs van 229 euro is zeer, zeer concurrerend. Dit bedrag zou ik persoonlijk al neertellen voor de geweldige Alchemy synthesizer die je erbij krijgt. Mac-gebruikers hoeven niet verder te kijken.

Alternatieven voor Logic Pro
Ben je Windows-gebruiker en zoek je meer traditionele DAW-software met een tijdlijn? Probeer dan de demo’s van Steinberg Cubase of Presonus Studio One. Een budget-alternatief is Cockos Reaper.

Reason: muziek maken met virtuele hardware

Muziek maken met Reason
De Reason racks en sequencer.

Ik hou heel erg van Reason omdat het concept enorm verschilt van alle andere muzieksoftware. Heb je wel eens een studio met hardware-modules gezien? Reason is de virtuele versie hiervan.

Reason beschikt over een enorm arsenaal aan instrumenten en effecten. Na selectie worden die in een rek geplaatst en verbonden door middel van virtuele kabels. Het is net vintage hardware!

Experimenteren met kabels

De bekabeling ziet er cool uit en nodigt je uit om te experimenteren. Wat gebeurt er als je een kabeltje trekt naar de verschillende inputs van de synthesizer- of effectenmodule? Combinaties van modules en effecten kan je opslaan voor gebruik in andere muziektracks.

De bekabeling is uniek in Reason.

Uitstekende synthesizers

De standaard synthesizers en drummachines klinken uitstekend. Europa, Thor en Kong doen zeker niet onder voor gespecialiseerde VST plug-ins. De soundmodules zijn eenvoudig en snel te tweaken. Zo draai je een geluid in om een opname te maken in de sequencer. Ook audio-opnames van bijvoorbeeld zang, gitaar en drums zijn mogelijk.

Gebruik Reason als modulaire VST3 synthesizer

Sinds kort is Reason zelf ook als VST3 plug-in beschikbaar voor andere DAW-software. Zo gebruik je Reason als een modulaire synthesizer in bijvoorbeeld Live of Logic Pro.

Conclusie

Met DAW-software maak je zelf muziek op de computer. Commerciële producten bieden de meeste mogelijkheden. Ableton Live is van harte aanbevolen voor Windows en Mac. Logic Pro is een geweldige optie voor de Mac. Heb je eenmaal een keuze gemaakt? Leer dan je DAW-software goed kennen. Zo neem je gemakkelijk al je muzikale ideeën op. Wil je meer weten over het opzetten van een home studio? Lees dan het artikel Home studio setup voor beginners.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de minimale systeemeisen voor DAW-software?

Je hebt een krachtige computer nodig met veel opslag en RAM-geheugen. En liefst een groot beeldscherm. Ableton vermeldt de volgende minimale systeemeisen voor Live:

  • Intel Core i5-processor
  • 8 GB RAM geheugen
  • 256 GB flashdrive
  • 15 inch beeldscherm

Kan ik ook muziek maken met gratis DAW-software?

Ja, dat kan. De mogelijkheden zijn echter zeer beperkt. Een voorbeeld hiervan is Garageband voor macOS. Betaalde pakketten als Logic Pro, Live en FL Studio bieden veel meer functionaliteit.

Wat is de beste DAW-software voor mij?

Dat is zeer afhankelijk van wat voor soort muziek je maakt en welke interface je het prettigst vindt werken. Probeer vooral een paar demo-versies uit van de hier genoemde pakketten. Maak op basis van je eerste ervaringen een keuze en leer het programma door en door kennen.

Heb ik verder nog iets nodig voor mijn home studio?

Naast je computer en DAW-software heb je een audio-interface, studio monitoren, een hoofdtelefoon en eventueel een paar microfoons nodig. Dit hoeft geen duizenden euro’s te kosten. In het artikel Home studio setup voor beginners leer je wat je nodig hebt. Zo maak je thuis professioneel klinkende muziek op je computer.

Plaats een reactie