Windows 11 is vandaag beschikbaar: updaten?

Vanaf vandaag is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft beschikbaar voor pc. Maar dat betekent niet dat je Windows 11 direct moet updaten op je home studio-computer. Ik zal je uitleggen waarom het beter is om even te wachten met de update.

Windows 11 updaten

Vanaf vandaag is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft beschikbaar voor pc. Maar dat betekent niet dat je Windows 11 direct moet updaten op je home studio-computer. Ik zal je uitleggen waarom het beter is om even te wachten met de update.

Afgelopen juni kondigde Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem aan. Vanaf vandaag is het zover: iedereen kan zijn pc updaten naar Windows 11. Voor Windows 10-gebruikers is de update zelfs helemaal gratis.

Wat is er nieuw aan Windows 11?

Allereerst heeft Microsoft het Startmenu vernieuwd. Opvallend is dat de iconen van je programma’s gecentreerd zijn geplaatst. Ze staan nu in het midden van de taakbalk, net als bij macOS.

De bel en chat app Microsoft Teams is nu volledig geïntegreerd in het besturingssysteem. Verder heeft Microsoft een aantal nieuwe widgets toegevoegd voor nieuws, informatie en entertainment.

Belangrijker voor muzikanten is dat je gemakkelijk een virtuele desktop kan inrichten. Zo kan je bijvoorbeeld een bureaublad maken voor je dagelijkse werkzaamheden en een voor muziek maken.

In 2022 wordt waarschijnlijk de mogelijkheid geboden om je favoriete Android-apps te installeren. Dat zou een leuke toevoeging zijn.

Gratis update voor Windows 10

Voor gebruikers van Windows 10 is de update zelfs helemaal gratis. Wel moet je eerst even controleren of je pc hiervoor geschikt is. Dat kan je doen door de PC Health Check-app te downloaden en installeren. Je vindt deze tool op de Windows 11 informatiepagina van Microsoft. Computers van na 2019 zouden in ieder geval compatibel moeten zijn.

Lokkertje voor nieuwe pc-verkopen?

De Tech-redactie van Nu.nl schrijft dat Windows 11 deels een lokkertje lijkt om nieuwe pc’s te verkopen. Eind september kondigde Microsoft de nieuwe Surface-pc’s aan die standaard draaien met Windows 11. Daarnaast komen ook HP en Lenovo met nieuwe Windows 11-laptops.

Wacht met updaten Windows 11

Ik adviseer je om te wachten voordat je Windows 11 op je pc installeert. Kort na de introductie van een nieuw besturingssysteem kunnen er altijd vervelende bugs opduiken die de ontwikkelaars eerst niet hadden opgemerkt. Bovendien moeten softwaremakers mogelijk hun programma’s nog updaten voor Windows 11.

Bijvoorbeeld Ableton heeft nog niet vermeld dat Live 11 goed werkt met Windows 11. Dit is voor mij een reden om geen update uit te voeren op mijn home studio-pc. Bovendien zou ik ook voor al mijn plug-ins moeten uitzoeken of ze compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft.

Windows 10 werkt goed en stabiel. De ondersteuning voor Windows 10 stopt pas in 2025. Dus ook de komende jaren kan je gewoon Windows 10 veilig blijven gebruiken.

Plaats een reactie