Muziek uitgeven op Spotify

Je kan via YouTube en SoundCloud geld verdienen, maar de meeste mensen zijn te vinden op Spotify en Apple Music. In deze blog gaan wij je uitleggen hoe jij je muziek in alle digitale muziekwinkels kunt krijgen.

Muziek uitgeven Spotify

 Je kan via YouTube en SoundCloud geld verdienen, maar de meeste mensen zijn te vinden op Spotify en Apple Music. In deze blog gaan wij je uitleggen hoe jij je muziek in alle digitale muziekwinkels kunt krijgen.

Hoe krijg ik mijn muziek in digitale muziekwinkels?
Om je muziek op bijvoorbeeld Spotify te krijgen hoef je al lang niet meer bij een label getekend te zijn zoals vroeger. Je kan dit gewoon zelf doen. Er zijn een aantal bedrijven die jouw muziek kunnen publiceren op deze winkels, tegenover een klein bedrag natuurlijk.

De twee bekendste distributie services:

Het verschil zit in de manier waarop je de bedrijven betaald. Bij DistroKid betaal je $19,99 per jaar en kun je onbeperkt muziek publiceren op iTunes, Spotify, Amazon, Google Play en nog veel meer. Het nadeel bij DistroKid is wanneer je stopt met het betalen van die $19,99 per jaar je tracks verwijderd worden van alle winkels.
Bij TuneCore betaal je per track die je uploadt $9,99, voor een album betaal je $29,99 en voor andere aanvullende services moet je nog meer betalen. Wel staat TuneCore wereldwijd bekent om kwaliteit waarbij DistroKid nog een jong bedrijf is.

DistroKid en TuneCore zijn niet de enige bedrijven die muziek publiceren muziekwinkels. Doe online onderzoek naar welke bedrijven er nog meer zijn en zoek uit welk het beste bij jou past.

Wat moet ik verwachten?
Verwacht niet dat je veel geld gaat verdienen met het publiceren van je muziek op bijvoorbeeld Spotify. Eelko van Kooten (eigenaar van Spinning Records) vertelde in een interview dat hij gemiddeld zo’n 0,80 eurocent (€0,008) verdient per play op Spotify.

Laten we hier even een rekensommetje mee maken, bij tienduizend plays wordt de opbrengst:

10.000 * €0,008 = €80,-

Denk goed na of je het waard vindt, aangezien je jaarlijks $19,99 moet betalen. Pas wanneer je richting de honderdduizenden plays gaat, ga je er een leuk centje aan verdienen.

Copyright
Wanneer je geld aan je muziek wilt gaan verdienen komt er veel meer bij kijken dan een track produceren en op upload klikken. Marketing is belangrijk, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen moet je veel plays hebben om er een leuk centje aan te verdienen. Een ander belangrijk punt waar je op moet letten is Copyright. Je hebt waarschijnlijk samples in je track gebruikt die van een sample pack bedrijf zijn (denk aan LoopMaster, Vengeance etc.). Check goed of er geen Copy Right op deze samples zit. Je wilt geen boete van een paar honderd euro ontvangen. Daarbij moet je ook weten dat het monetizen van een ‘bootleg’ (een onofficiële remix) niet zomaar mag en je hier ook mee in de problemen kunt komen. We raden je daarom aan om alleen tracks te monetizen die je volledig zelf gemaakt hebt. Of zorg dat je schriftelijk toestemming hebt van de Copy Right houder. Dit voorkomt een hoop gedoe.

Via: studiogear.nl

Plaats een reactie