Review: Plugin Alliance The Big 4 Bundle

Ik maak vooral elektronische muziek. Toen mij werd gevraagd of ik The Big 4 Bundle van Plugin Alliance wilde reviewen was mijn eerste gedachte: “Deze effecten zijn best wel prijzig, zijn deze plug-ins dan zo goed?” Ja, dit zijn stuk voor stuk uitstekende effecten. En ze hebben allemaal wel iets speciaals.

SPL Passeq equaliser

Plugin Alliance - The Big 4 BundleIk maak vooral elektronische muziek. Toen mij werd gevraagd of ik The Big 4 Bundle van Plugin Alliance wilde reviewen was mijn eerste gedachte: “Deze effecten zijn best wel prijzig, zijn deze plug-ins dan zo goed?” Ja, dit zijn stuk voor stuk uitstekende effecten. En ze hebben allemaal wel iets speciaals.

Inhoud

Eind vorig jaar werd de website van Plugin-Alliance gelanceerd om plug-ins van verschillende merken in onder te brengen die door het Duitse softwarebedrijf Brainworx worden onderhouden. Brainworx is gespecialiseerd in het modelleren van hardware-effecten. In de toekomst zullen naar verwachting meer merken bij Plugin-Alliance worden ondergebracht.

The Big 4 Bundle bestaat uit de Brainworx bx_XL limiter, de Elysia Alpha (master-) compressor, de SPL Passeq equalizer en de Vertigo VSC-2 compressor. Alleen de limiter is niet gemodelleerd naar hardware. Omdat ik niet over de hardwareversies beschik, kan ik geen oordeel geven of deze plug-ins een correcte afspiegeling zijn van de hardware. Maar ik kan natuurlijk wel beoordelen of ze goed klinken en of ze iets toevoegen aan een mix.

Vertigo VCS-2

Vertigo VSC-2 compressor

De VCS-2 compressor is door Brainworx gemodelleerd op basis van een hardwarecompressor van Vertigo. Deze compressor is zeer allround en een echt werkpaard, hij vergt niet veel rekenkracht van de processor. Dit laatste is niet onbelangrijk omdat je hem op haast iedere track van een song zult willen inzetten.

Op drums klinkt de Vertigo VCS-2 erg goed. Hij is hierbij op meerdere manieren inzetbaar. Bijvoorbeeld individueel om de kickdrum wat extra krachtig te maken, of op de totale drummix om deze lekker te laten beuken via parallelle compressie. Ook op andere instrumenten als piano of synths klinkt hij zeer goed.

Ook kun je bepaalde onderdelen van je mix wat extra “kleur” geven zonder compressie met de Make-Up-knop als ze te steriel klinken. Dat kan door de Threshold knop op Hi te zetten, de meters slaan dan niet meer uit. Verder beschikt de VCS-2 beschikt over een Brick-mode, waarbij hij als een limiter optreedt.

Door de sidechainfilters is deze compressor bruikbaar als mastercompressor. Met de sidechainfilters kun je de lage frequenties (de kickdrum) met rust laten, zodat de compressor niet op deze frequencties reageert. Dit om een ongewenst pompend effect tegen te gaan.

De Vertigo VCS-2 een uitstekende compressor die je altijd en overal kan en wil inzetten.

SPL Passeq

SPL Passeq equaliser

De SPL Passeq equalizer is een geval apart, niet alleen vanwege het ontwerp maar ook door de klank. Ook van de SPL Passeq bestaat een hardwareversie. In het begin is de Passeq best wel lastig ter overzien doordat de knoppen op een eigen wijze in het scherm zijn geplaatst. Maar als je goed kijkt, dan zie je aan de linkerkant van de interface de cuts en aan de rechterkant de boosts.

De Passeq klinkt erg goed. Je kunt met behulp van de presets snel een bas, piano of akoestische gitaar mooi naar voren halen. Ook kun je een kickdrum snel wat meer gewicht geven.

Al dit moois vergt wel wat van de cpu. De Passeq vraagt 5 procent per stuk op een (vier jaar oude) 2 gigahertz dualcore laptop.

De Passeq is vooral een equaliser voor “erbij”, voor de slagroom op de taart. Als je exact bepaalde frequenties uit een track wilt halen, om de overige tracks wat meer lucht te geven tijdens het mixen, dan is het handiger om een meer grafische equaliser in te zetten zoals de EQ Eight in Ableton Live.

Als je op zoek bent naar een equaliser die net iets extra’s biedt, iets speciaals, dan is de SPL Passeq zeker het checken waard.

Elisia Alpha Compressor

Elysia alpha compressor

Het zal je niet verbazen dat ook de Elisia Alpha Compressor gemodelleerd is naar een hardwarecompressor. Deze compressor is heel flexibel en biedt daardoor erg veel mogelijkheden.

De Alpha Compressor is in te zetten als mastercompressor of voor de individuele tracks van een song. Vooral als mastercompressor klinkt hij erg goed, en geeft hij extra glans aan de mix. De ruim twintig presets helpen je goed op weg om de juiste instellingen te vinden voor een optimale eindmix.

Bovendien kun je in de M/S-mode apart compressie toepassen op het midden (monogedeelte) en de zijkanten van het stereosignaal. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om op het middengedeelte compressie toe te passen en de linker en rechter zijkanten van het signaal met rust te laten.

Klinkt dit allemaal als abracadabra? Gelukkig staat hierover meer informatie in de bijbehorende handleiding, evenals vele tips en trucs voor individuele gevallen. Verrassend is bijvoorbeeld dat deze compressor ook goed te gebruiken is voor klassieke muziek, waar zware compressie uit den boze is. Zo kun je zachte gedeeltes van een klassieke track wat luider te laten klinken, terwijl juist de luide gedeeltes ongemoeid blijven.

Voor individuele tracks is deze compressor een mooi alternatief voor de Vertigo VCS-2. Als je gek bent op New York-stijlcompressie voor je drums of je hele mix dan kun je dit direct toepassen door te spelen met de mixknop. Aparte routing naar een send/return-kanaal is niet nodig!

bx_XL mastering limiter

Brainworx bx_XL limiter

In tegenstelling tot de drie overige effecten is de bx_XL limiter niet gemodelleerd naar een hardwarelimiter. Als je je altijd al hebt afgevraagd hoe die ene radiohit zo luid kan klinken, dan moet je zeker deze limiter proberen.

De bx_XL is een supergoede mid/side limiter waarmee je de eindmix extreem luid kunt maken. Deze plug-in is erg flexibel doordat je het effect op verschillende gebieden van het stereoveld kunt toepassen.

De limiter converteert de eindmix naar drie gebieden van het stereoveld: Mid Lo (midden laag), Mid Hi (midden hoog) en Side (zijkant). Zo kun je het volume in ieder gebied apart bijstellen en wat extra “warmte” toevoegen met de XL-knop. Tijdens het bijstellen kun je ieder gebied onafhankelijk beluisteren met een Solo-knop, zodat je kunt horen wat je aanpassingen met het geluid doen.

Bij het Mid Lo-stereoveld kun je zelf de frequentie instellen met de Crossover Frequentieknop. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de bassdrum binnen het Mid Lo stereoveld te zetten. Deze kun je apart behandelen met de limiter en eenvoudig wat harder of zachter maken dan de rest van de mix.

De bx_XL is geen limiter die je overal in de mix inzet. Daarvoor is het cpu-gebruik (zo’n twintig tot 30 procent op een oude laptop) te hoog. Hij is dus vooral geschikt om in het masterkanaal in te zetten.

In de handleiding van de bx_XL staan veel tips hoe je de bx_XL kunt gebruiken bij het maken van de masterversie van je mix.

Conclusie

Ik ben erg enthousiast over deze plug-in bundel. De effecten hebben stuk voor stuk iets speciaals en zijn goed doordacht gemaakt. Als je voor de beste effecten gaat en over voldoende budget beschikt, dan moet je deze plug-ins zeker bekijken en beluisteren!

Score

9/10

+ Voor:
Alle plug-ins zijn van hoge kwaliteit en bieden iets speciaals
Prima documentatie

– Tegen:
Prijzig

Specificaties

Plaats een reactie