Review: Waldorf PPG Wave 3.V

De Waldorf PPG Wave 3.V is een software-emulatie van de legendarische PPG Wave synthesizers uit de jaren zeventig en tachtig. De Duitser Wolfgang Palm en zijn bedrijf PPG (Palm Products Germany) introduceerde met de innovatieve PPG Wave synthesizer wavetable-synthese, waarbij digitale golfvormen worden opgeslagen in verschillende wavetables. Met behulp van wavetables speelt de synthesizer opeenvolgende golfvormen af, waardoor het geluid telkens van karakter verandert. Dit in tegenstelling tot traditionele synthesizers die voor iedere oscillator slechts één golfvorm gebruiken.

Waldorf PPG 3.V

De Waldorf PPG Wave 3.V is een software-emulatie van de legendarische PPG Wave synthesizers uit de jaren zeventig en tachtig. De Duitser Wolfgang Palm en zijn bedrijf PPG (Palm Products Germany) introduceerde met de innovatieve PPG Wave synthesizer wavetable-synthese, waarbij digitale golfvormen worden opgeslagen in verschillende wavetables. Met behulp van wavetables speelt de synthesizer opeenvolgende golfvormen af, waardoor het geluid telkens van karakter verandert. Dit in tegenstelling tot traditionele synthesizers die voor iedere oscillator slechts één golfvorm gebruiken.

Inhoud

De golfvormen in de wavetables kunnen zowel zachtjes transformeren, of hele grote sprongen maken voor extreme geluiden. De transformatie van de golfvormen wordt aangestuurd door onder andere envelopes en LFO’s. De wavetables van de PPG waren digitaal, maar de filters analoog.

Interface

Bij het ontwerp van de PPG Wave 3.V heeft Waldorf zoveel mogelijk de hardwareversie gevolgd. Dat is direct te zien aan de sterk gelijkende gebruikersinterface. Als je zelf ooit op een PPG Wave hebt gespeeld dan zal het vast een feest der herkenning zijn. Alle draaiknoppen van de PPG Wave vind je op dezelfde plek terug in de PPG Wave 3.V. Zelfs het kleine digitale display. Gelukkig kun je het display nu flink vergroten met de Edit-knop, zodat er nu veel meer parameters op het scherm passen.

De vergrote display is niet het enige verschil met de oude PPG Wave. Overbodige menu’s zijn weggelaten, net als de ingebouwde sequencer. De sequencer wordt nu door de DAW verzorgd. De arpeggiator zit er overigens nog wel in. Daarnaast heeft de VST-plugin effecten aan boord, waaronder een equalizer, overdrive, phaser, chorus, delay en reverb.  Zo is de PPG Wave 3.V een zeer eigentijdse versie geworden van zijn beroemde voorganger.

Waldorf PPG 3.V

True-mode

De PPG Wave 3.V mag dan een moderne versie van de hardwaresynthesizer zijn, ook aan de puristen onder ons is gedacht. Met de True-mode benadert de VST-plugin zoveel mogelijk het origineel. Van de originele synthesizer zijn in de jaren tachtig verschillende, verbeterde versies uitgebracht met onder andere verminderde aliasing. In de True-mode kun je kiezen uit de karakteristieken van de PPG 2.2 en 2.3. Daarnaast kun je voor 2.V kiezen zodat de 3.V compatibel is met de vorige versie van de VST-plugin.

Veel presets

De VST-plugin wordt geleverd met rond de duizend presets die een goede indruk geven van de mogelijkheden van de PPG 3.V. De presets worden weergegeven in een browser met zoekfunctie, zodat je snel een passende klank kunt vinden.

Onder de presets zijn geluiden van de originele PPG’s uit de jaren tachtig, moderne presets van Wolfgang Palm, de maker van het origineel, en die van een aantal getalenteerde geluidsontwerpers waaronder Rob Lee. De laatste maakt bij zijn presets vaak niet eens gebruik van wavetable-synthese. Maar ook deze klinken erg goed en tonen de veelzijdigheid van de PPG 3.V.

De VST-plugin kan tot 8 presets tegelijk laden en afspelen in de Multi Part-mode. Iedere preset krijgt daarbij zijn eigen MIDI-kanaal toegewezen, zodat je deze tegelijk of apart van elkaar kunt afspelen. Dit alles natuurlijk voor zover de CPU het toelaat.

Wavetables

De PPG Wave 3.V wordt met 133 wavetables geleverd, waaronder ook die van de originele PPG. De VST-plugin kan wavetables laden met 64 tot 128 golfvormen. De  wavetables bevatten meestal 64 golfvormen, waarbij de eerste 59  opeenvolgende variaties zijn van een zelfde soort golfvorm. De laatste vier golfvormen in de wavetable zijn meestal de traditionele golfvormen: de driehoek, puls, rechthoek en zaagtand. Deze laatste vier zorgen voor zeer abrupte overgangen, en zijn dus meer geschikt voor extremere geluiden.

Bij het scrollen door de wavetable maakt de PPG karakteristieke, prettig in het gehoor liggende, soepele overgangen van de ene naar de andere golfvorm. Het scrollen door de golfvormen werkt net als in de originele versie met behulp van envelopes en de LFO. Ook kun je het modulatiewiel of de aftertouch van je keyboard gebruiken als modulatiebron. Het geluidsarsenaal van de PPG wordt sterk verhoogd doordat deze ook door gedeeltes van de wavetable kan scrollen. Je hoeft bij wavetable synthese dus niet alle golfvormen te gebruiken bij het maken van klanken. Ook kun je een enkele golfvorm selecteren, bijvoorbeeld een zaagtand, driehoek, rechthoek of puls, voor traditionele synthese.

Naast het laden van wavetables kun je eigen samples laden in de PPG 3.V. Helaas is wavetable-synthese hierbij niet mogelijk.

Geweldig geluid

Voor sommigen onder ons zal het teleurstellend zijn dat wavetable-synthese niet mogelijk is bij het gebruik van eigen samples, maar dat neemt niet weg dat de PPG 3.V geweldig klinkt. De PPG 3.V heeft een heel eigen, karaktervol geluid dat je niet gauw bij andere synthesizers hoort. Tijdens het bespelen van de PPG 3.V is het fascinerend om te horen hoe de synthesizer door de wavetable loopt, waarbij het geluid telkens overgaat in een andere klank. Daardoor blijf je vaak maar doorspelen, puur vanwege de ontzettend gave klanken.

Niet gemakkelijk voor beginners

De interface is voor nieuwkomers niet gemakkelijk te doorgronden. Je moet er echt in groeien als je alles uit deze synthesizer wilt halen. Daarbij is de gebruikershandleiding verplicht leesvoer. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de parameters van de oscillatoren in wel drie schermen staan: onder Digi, Tune en Global. Ook moet je de werking van de envelopes en LFO verkennen, die de wavetables beïnvloeden.

Gelukkig is de bijgeleverde gebruikershandleiding uitstekend. Deze biedt veel voorbeelden en tips bij het programmeren van de synthesizer. Alle onderdelen van de synthesizer worden behandeld, tot en met een uitgebreide uitleg van de werking van de effecten. Het is daarom ook sterk aan te raden om de handleiding helemaal door te nemen, zodat je een goede indruk krijgt van de mogelijkheden van de PPG 3.V.

De demoversie werkt wel 100 dagen, wat zeer genereus is van Waldorf. Dus je krijgt uitgebreid de tijd om de handleiding door te nemen tijdens de demo-periode.

Unieke synth

Liefhebbers die op zoek zijn naar de originele hardwareversie klagen op internet dat deze zelden te koop wordt aangeboden. En mocht er eindelijk een te koop staan, dan moet daarvoor diep in de buidel worden getast. Voor hen kan de PPG Wave 3.V een uitkomst zijn, zie ook de vergelijking van de klank van de PPG 3.V met de originele hardwaresynthesizer op MusicRadar.

Met de PPG Wave 3.V levert Waldorf een geweldige synthesizer met een karakteristieke klank. Als je niet over de originele versie beschikt en toch graag het geluid van deze illustere synthesizer in je producties wilt hebben, dan is de PPG Wave 3.V een zeer goed én betaalbaar alternatief. Maar ook als je een nieuwe synthesizer zoekt met een uniek geluid dan is de PPG Wave 3.V een zeer goede kandidaat. De VST-plugin wordt geleverd met een grote hoeveelheid wavetables en presets, en een goede uitgebreide handleiding. Een echte aanrader!

Score

9/10

+ Voor:
Geweldige synthesizer met een karakteristiek, uniek geluid
Uitstekende handleiding

– Tegen:
Gebruikersinterface is niet erg intuïtief voor nieuwkomers

Specificaties

http://www.musicradar.com/gear/all/computers-software/virtual-instruments/ppg-wave-3v-387939/review/2

Plaats een reactie