Software steeds goedkoper: muziekstudio nu bereikbaar voor iedereen

Met Sinterklaas en kerst zijn er weer veel leuke koopjes online beschikbaar voor de computermuzikant. Door deze koopjes en prima sequencers tegen lage prijzen heeft niemand nog een reden om illegale muzieksoftware op zijn computer te gebruiken. In dit artikel staat een aantal tips waarmee je voor weinig geld een complete muziekstudio op je computer kunt zetten. Ook vind je hieronder een paar interessante deals die momenteel op internet zijn te vinden.In the period before Christmas there are a lot of interesting online deals for the computer musician. Because of these deals and the decrease of sequencer prices, nobody has a reason to install pirated software anymore. In this article you can find some tips for building a complete budget studio on your computer. Also some interesting deals you can find on the internet today are mentioned.

Met Sinterklaas en kerst zijn er weer veel leuke koopjes online beschikbaar voor de computermuzikant. Door deze koopjes en prima sequencers tegen lage prijzen heeft niemand nog een reden om illegale muzieksoftware op zijn computer te gebruiken. In dit artikel staat een aantal tips waarmee je voor weinig geld een complete muziekstudio op je computer kunt zetten. Ook vind je hieronder een paar interessante deals die momenteel op internet zijn te vinden.

1. Ga voor een budgetsequencer: REAPER of energyXT

De laatste paar jaar zijn veel sequencers in prijs gedaald door de grote concurrentie. Voor minder dan 500 euro heb je al een compleet pakket om professionele muziek te maken, inclusief synthesizers, drumcomputers, samplers en effecten.
Vind je dit bedrag veel te hoog? Koop dan voor maar $40 (€30) een licentie voor niet-commercieel gebruik op het geweldige programma REAPER. Voor dit lage bedrag biedt deze sequencer alles wat je nodig hebt om professionele muziek te maken. REAPER biedt audio- en miditracks, automatisering, een flexibele mixer, ondersteuning voor vst-plugins, en REX. Bovendien heeft het een eenvoudige synthesizer, een drumcomputer en een aantal goede effecten aan boord, zoals een compressor, equaliser, limiter, galm en delay. Het programma is stabiel, biedt ondersteuning voor alle gangbare besturingssystemen (Windows, Mac OS en Linux) en krijgt zeer regelmatig updates met nieuwe features. Je kunt het zelfs draaien vanaf een usb-stick, zodat je het overal mee naar toe kunt nemen!

Een andere optie is energyXT. Deze sequencer kost €59 en biedt ook alles wat je nodig hebt om muziek te maken: midi- en audiotracks, automatisering, ondersteuning voor vst-plugins en REX-bestanden en een eenvoudige synthesizer/sampler. Dit programma staat bekend om zijn flexibele routing, neemt net als REAPER bijzonder weinig harde schijfruimte in beslag en is beschikbaar voor alle grote platformen (Windows, Mac OS en Linux).

2. Gebruik de plugins van Computer Music magazine

Een speciale editie van energyXT vind je ook op de bijgeleverde dvd van het blad Computer Music (CM). Dit Engelstalige blad is in Nederland wel prijzig (€15), maar wordt geleverd met het eerder genoemde energyXT en een indrukwekkende hoeveelheid vst-plugins en samples. Ook als je al over een sequencer beschikt, dan ben je hiermee de komende wintermaanden voorlopig wel zoet.

De kwaliteit van de meegeleverde vst-plugins is goed. Veel plugins zijn speciale CM-versies van commerciële producten. Zo vind je op de dvd naast energyXT onder andere SynthMaker, een pakket waarmee je je eigen synthesizers kunt bouwen, de synthesizers Dominator, Astralis CM, FabFilter One, Genesis, Junglist, RhinoCM, ZebraCM en de effecten Artillery 2 CM edition, CompressiveCM, CMVocoder en nog veel meer.

3. Installeer gratis vst-plugins

Op internet zijn veel gratis vst-plugins te vinden, bijvoorbeeld via het forum KVR, waar deze vaak als eerste door enthousiaste hobbyisten worden besproken. KVR heeft een enorme database waarop je op zowel commerciële als gratis plugins kunt zoeken. Veel plugins worden ook gereviewd door de forumbezoekers.

Aanraders van gratis plugins zijn onder andere de Komplete 7 Players van Native Instruments, de plugins van Togu Audio Line (TAL Noisemaker, TAL Elek7ro, TAL Bassline), de naar de Clavia Nord Lead 2 gemodelleerde Synth1, de synthesizer Crystal, Superwave P8, de Classic effecten van Kjaerhus Audio (officiële website is verdwenen), ReaPlugs VST FX Suite (van de ontwikkelaar van REAPER), Voxengo Span (handig voor spectrum analyse), Ambience (galm), Glitch, en de effecten van GVST en Variety of Sound.

4. Ga voor de “No Brainer”-deals van Audiomidi of Don’t Crack

De webwinkels Audiomidi en Don’t Crac[k] hebben vaak vst-plugins te koop met flinke kortingen. Vooral Audiomidi spant de kroon met kortingen die oplopen tot 90 procent van de normale prijs. Zo kun je bij Audiomidi vaak al een leuke plugin of samplebibliotheek kopen voor $20 (€15).

5. Houd de Group Buys in de gaten

In de sectie Market Place van KVR worden vaak zogenaamde Group Buys aangekondigd. Als je voor een bepaald tijdstip op een group buy intekent, dan kun je vaak een hoge groepskorting krijgen op software of samples. De korting hangt meestal af van de hoeveelheid mensen die op een group buy intekenen.

6. Sla toe tijdens de “Holiday Sales”

Net als afgelopen zomer hebben veel softwareproducenten ook nu een aantal erg goede deals in het kader van de “Holiday Sales”. Gearjunkies houdt een overzicht bij van de koopjes van dit moment.

  • Cakewalk heeft tijdelijk tot 29 november een Holiday Sale met kortingen tot 80 procent op onder andere Dimension Pro/Rapture en Z3ta.
  • De five day sale van Native Instruments (tot 29 november): 50 procent korting op onder andere Kontakt, Reaktor, Battery, FM8, Absynth en Massive. Deze korting is vooral interessant als je slechts een enkele plugin wilt. Anders kun je waarschijnlijk beter voor Komplete gaan, het pakket met alle plugins en gesampelde instrumenten van Native Instruments.

7. Ga voor de oudere, in prijs verlaagde synthesizers

De laatste tijd zie je steeds meer oudere synthesizers die in prijs zijn verlaagd. Naast de hierboven genoemde Z3ta kun je nu de synthesizers uit de Korg Legacy Collection apart aanschaffen voor $50 (€38) per stuk.

Plaats een reactie