Syntorial – programmeer je eigen synthpatches

Het softwarepakket Syntorial leert je stap voor stap hoe je een synthesizer programmeert. Deze synthesizertrainer laat je de patches op het gehoor programmeren. Het idee is dat je zo precies het geluid kunt maken dat je in je hoofd hebt.

Synthorial synthesizer programmeren

Het softwarepakket Syntorial leert stap voor stap hoe je een synthesizer programmeert. Deze synthesizertrainer laat de cursist de patches op het gehoor programmeren. Het idee is dat je zo precies het geluid kunt maken dat je in je hoofd hebt.

In de onderstaande video wordt dit pakket geïntroduceerd:

Thor Demystified
Synthorial kost 100 dollar, maar je kunt op internet ook gratis informatie vinden over het programmeren van synthesizers. Zelf heb ik een paar jaar geleden veel gehad aan de 17-delige cursus Thor Demystified van Gordon Reid die op de website van Propellerhead Software staat. Deze laat de mogelijkheden van Thor zien, de uitstekende synthesizer van Reason.

Naast een heldere uitleg van Thor biedt de cursus van Gordon Reid ook een uitstekende introductie in het programmeren van synthesizers in het algemeen. Reid behandelt verschillende synthesevarianten. Dat zijn niet alleen de subtractieve variant, maar ook FM-en wavetable-synthese.

Van deze kennis heb ik nog iedere dag plezier bij het maken van mijn eigen patches. Een licentie voor Reason is overigens niet per se nodig. Deze cursus is prima te volgen in de demomode van Reason 7 die standaard in de installatie is inbegrepen. Mogelijk kun je zelfs de Thor patches opslaan en daarna weer openen, maar dat weet ik niet zeker. Als je een iPad hebt, dan kun je de app Thor gebruiken die Propellerhead een tijdje geleden heeft uitgebracht.

Een andere optie voor het leren programmeren van eigen patches is The secrets of subtractive synthesis “The 4 Element Synth”. Dit is een recente cursus over subtractieve synthese die de Nederlandse synthesizerontwikkelaar Rob Papen heeft uitgebracht, zie deze promovideo:

Plaats een reactie